Други опасности за националната сигурност са кризата в Украйна, конфликтите в Чарноморско-каспийския залив и острите етнически противопоставяния

Редица фактори в региона оставят "относително високи" рискове пред сигурността на България, които предполагат запазване на конфликтното противопоставяне.

Това е един от изводите в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г., който беше одобрен от Министерския съвет и след Великден влиза за гласуване в парламента, пише "Труд".

Най-големите опасности

Като най-опасни фактори за сигурността на страната са изведени набирането на доброволци от региона за бойни действия в мюсюлмански държави, т.нар. джихадисти, както и "евентуални действия на някои от тях след завръщането им". Кризата в Украйна, замразените конфликти в Черноморско-каспийския регион и острите етнически противопоставяния също представляват заплаха за националната ни сигурност, пише в доклада.

Други фактори, които биха могли да застрашат Като опасност са посочени дори пиратите в Гвинейския залив, които застрашават международното корабоплаване въпреки операциите на ЕС и НАТО срещу тях, в които участваше и България.

В документа е посочено, че безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация и опитите на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението. Не са дадени примери, които да доказват тези твърдения.

Виж още: България ще охранява въздушното пространство на Македония

Заплахата от киберпрестъпления

За първи път е конкретизирано, че има сериозни заплахи от киберпрестъпления, които могат да бъдат насочени към „правителствени институции”. В няколко европейски армии вече официално сформираха войскови подразделения, които да се занимават единствено с водене на бойни действия в интернет пространството.

Министър на отбраната Николай Ненчев вече пропусна да внесе в Министерския съвет проектите за модернизация на армията. Предшественикът му Велизар Шаламанов беше вкарал във Визия 2020, че това трябва да стане до 3 април. Един от тези проекти е свързан с придобиване на нов тип изтребители.

До тази дата Ненчев трябваше да каже какво предлага - нов изтребител, нов „втора ръка” или пълна модернизация на руските МиГ-29. Общо по деветте проекта трябва да бъдат изхарчени над 2 млрд. лева

Източник: в. "Труд"