След като съседката ни влезе в НАТО

Български самолети може да пазят небето на Република Македония. Такава възможност се появи на масата тъй като съседката ни няма своя изтребителна авиация, а след като НАТО, алиансът е длъжен да подсигури безопасността на въздушното пространство.

Така задачата най-вероятно ще се падне на България, ако купим нови многоцелеви изтребители и Македония се съгласи ние да поемем сигурността на небето й.

Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените ни сили до 2020 г.

Това, от своя страна, зависи от евентуалното приемане от Народното събрание на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените ни сили до 2020 г., която тръгва за обществено обсъждане. Трябва да стартират и проектите за превъоръжаване на армията. Програмата ще смени Бялата книга за отбраната и плана за развитие на войската до 2014, тъй като срокът им изтече.

Практиката други държави от алианса да охраняват небето на съюзник без бойна авиация не е нова. Към момента въздушното пространство прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония се охранява на ротационен принцип през 3 месеца от останалите членки на НАТО, като в момента това се изпълнява от Полша.

НАТО вече няколко пъти е отрпавяла покани и към България, ако желае да се включи във въздушната охрана на Прибалтика, като последната бе през 2011 г. Но ние любезно отказахме, тъй като нашите МиГ-29 не са модернизирани.

Предимството да охраняваме Македония

Другото предимство на България да получи това отговорно задължение е, че от няколко години вече извършваме радиолокационно наблюдение на въздушното пространство на Македония по линия на въздушния оперативен център на пакта. Освен това се отчита, че нашите изтребители от Граф Игнатиево може да покрият най-ефективно територията на Македония в сравнение със самолетите на пакта, разположени в другите бази около нея.

Източник: в. "Преса"