По инициатива на Медицинския университет в морската столица 4000 души се събраха на Южния плаж, за да изобразят най-голямата ДНК верига, съставена от хора (снимки, видео)

Медицинският университет във Варна "Д-р Параскев Стоянов" (MU-Varna.bg) записа световен рекорд в книгата на "Гинес", като събра пред градските плувни басейни на Южния плаж 4000 души в най-голямата ДНК верига, съставена от хора.

Инициативата под мотото "Бъди част от бъдещето" беше в подкрепа на града, който догодина е Европейска младежка столица - и се състоя в навечерието на световния ден на ДНК, отбелязван на 25 април.

Участниците и публиката бяха подгрявани от младите певци Траян Костов и Христина Христова, бийтбоксъра Искрен Тончев - Искрата, и група Ice Cream, които ще увековечат събитието в клипа към новата си песен "Танцува ми се".

Досегашното най-добро постижение принадлежеше на Турция, където веригата е образувана от 3034 души в Анкара през 2013 г.

Рекордът беше отчетен и признат от официалния съдия на "Гинес" Джак Брокбенг, който връчи на ректора проф. д-р Красимир Иванов сертификат от книгата на световните рекорди.

Дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) е нуклеинова киселина, която носи генетичните инструкции за биологическото развитие на всички клетъчни форми на живот. Основната функция на молекулата на ДНК е дълготрайно съхранение на информация.

ДНК често е сравнявана с програма или рецепта, тъй като съдържа инструкциите, необходими за конструиране на останалите клетъчни компоненти като белтъци и молекули на РНК.

Осем български трикольора бяха преплетени във водородните връзки, свързващи двете вериги, които са най-здравите в природата.

Източник: Медицински университет - Варна