Немски стартъп пропусна възможността да спечели наградата от Founders Games, напускайки по-рано, за да хване самолета си

Предприемаческата екосистема в Централна и Източна Европа се развива с бързи темпове и регионът вече очаква своя "еднорог" -  компания с оценка над 1 млрд. евро! Победителят в "Игрите за предприемачи" на Webit.festival вече има 12 млн. потребители от 140 държави и расте с над 50% всяка година!

Церемонията по връчването на "Оскарите" за стартиращи компании от региона се състоя на втория ден от Webit.Festival Europe в София - дигиталната столица на новите пазари.

1438 стартиращи компании от 60 държави кандидатстваха за наградата. След три етапа на оценка в крайна сметка 65 от тях бяха одобрени и получиха безплатен щанд за изложението и билети за фестивала. Те спечелиха и възможността да представят компанията си пред жури от 20 инвеститори и глобални бизнес лидери.

За два дни журито избра пет от 65-те стартиращи компании, които се представиха на голямата сцена на Webit в специална церемония, излъчена по БНТ, пред жури, в което влизаха четирима от най-успешните български инвеститори и предприемачи: основателят на "Телерик" Васил Терзиев, инвеститорът Иво Евгениев, основател на "Рослин кепитъл", основателят на "Телелинк" Любомир Минчев и инвеститорът и председател на Webit Пламен Русев. Всеки от четиримата инвестира по 50 хил. евро.

Водещия на церемонията по награждаването на Webit.Festival 2016 Еван Лутра, който е сред най-младите техмилионери и звезда в "Инстаграм", и четиримата инвеститори в Игрите за предприемачи: (от ляво на дясно) Пламен Русев, Васил Терзиев, Иво Евгениев и - на мястото на Любомир Минчев, който беше извън страната, - Ангел Келчев, директор на "Ендевър България"

"Аз съм щастлив, че тези изключителни българи приеха поканата ми да се включат в наградния фонд на "Игрите за предприемачи". Можех да поканя всеки инвеститор от всяка точка на света и да обявим над 1 млн. награда, но реших, че искам това да са само българи и те да са пример за успех в страната ни. Целта беше да покажем, че всеки може да успее и че следващият Бил Гейтс може да се роди в България. Затова поканих Иво, Васко и Любо да се присъединят към моята инвестиция", каза Пламен Русев и допълни:

"Така София и България показват пред света, че ние не само имаме динамично развиваща се екосистема, но и че можем да помогнем на цяла Европа да се развива по-добре. Нашата мисия е да наложим София като дигитална столица на новите пазари. Както каза президентът на България в своето слово по време на откриването на Webit, всички тези над 1400 стартиращи компании, които кандидатстваха за Founders Games, вече възприемат София като стъпка към своя успех и разрастване на фирмите им в цял свят."

Петте финалисти в Игрите за предприемачи (Founders Games), избрани от журито, бяха: Biowatch (ФинТех биометрична компания от Швейцария), Clikem (израелска компания за съкращаване на уебадреси и онлайн реклама), BuddyGuard (немска фирма, производител на система за домашна сигурност), Broshura.bg (българска фирма за онлайн брошури с над 10 млн. потребители месечно в цяла Европа) и AdGuard (руска фирма за онлайн сигурност и блокиране на онлайн реклами).

Тъй като имената на финалистите бяха пазени от организаторите в тайна до последния момент, един от избраните не пое риска да изпусне самолета си и да дочака обявяването на резултатите, като така пропусна възможността си да спечели 200 хил. евро. Следващият в списъка беше българската компания Playground Energy, на един от съоснователите на Walltopia, която получи възможността да се качи на голямата сцена на Webit.

В крайна сметка трофеят от Founders Games и сумата 200 хил. евро бяха присъдени на руския стартъп AdGuard, който вече има 12 млн. потребители от 140 държави, 1,5 млн. долара годишни приходи и 50-75% годишен ръст. AdGuard е софтуер, който предпазва потребителите от вируси и други зловредни софтуери онлайн и също такаблокира реклами.

По-голяма част от избраните стартиращи компании вече бяха привлекли между 100 хил. до 2 млн. лв. инвестиции и бяха в т.нар "стадий на растеж".

Имаше и специална категория за фирми без първоначална инвестиция.

Webit.Festival Europe посрещна над 4300 посетители от 74 държави

Сред лекторите бяха президентът Росен Плевнелиев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Марко Маркула, който оглавява Комитета на Регионите на Европа - и още 250 президенти, управляващи директори, основатели на MasterCard, Google, IBM Cloud, Cisco, Akamai, FiBank, SuperHosting.bg, iponweb, фармацевтичния гигант Bayer, глобалния президент на Havas и много други иноватори, предприемачи, представители на политическия елит от Европа, кметове на градове от Централна и Източна Европа.

Интервю: Гуидо Баумхауер: Най-добрият отговор срещу пропагандата е правенето на добра журналистика

Проф. Моран Церф, преподавател по бизнес и неврология, който преди дни бе избран сред Топ 40-те професори в света до 40 години, също изнесе лекция на тема как работи мозъкът и как можем да го направим по-ефективен.

Коли, от чиито ауспуси излиза питейна вода, покривни покрития, направени от въглеродния двуокис и парниковите газове в атмосферата, кристал за вечна памет бяха само част от изобретенията и новите технологии, които бяха представени в рамките на ТехКонференцията на фестивала.

В рамките на събитието се състояха общо 13 конференции, работилници и кръгли маси, а бул. "Витоша" в продължение на три дни беше домакин на Нощната Webit градска среща на високо равнище с над 50 прояви и специална културна програма, организирана от Столичната община  и под патронажа на кмета на София.

Йорданка Фандъкова получи и специалните благодарности на организаторите, че е била далновиден лидер и още преди седем години (преди Webit да се превърне в глобален бранд) е подкрепила инициативата.

Европа се превръща във второстепенен играч не само след САЩ, но и спрямо Индия и Китай, каза в речта си при откриването председател на Webit.Foundation Пламен Русев, но добави:

"Регионът на Централна и Източна Европа има потенциала да помогне на континента ни да направи скок. Скок като този, който българският атлет Стефка Костадинова направи. Тя скочи толкова високо в този свят, че нито една друга състезателка не можа да я надскочи в продължение на 28 години! Това е скокът, който Европа трябва да направи, за да настигне другите. Именно затова вярвам, че България е подходящо място Европа да тренира за своя скок. Ние тук и сега, на Webit, павираме пътя за дигиталното бъдеще на Европа. Ние трябва да докажем, че Дигитална Европа може да скача! И ще го направим оттук, от София, дигиталната столица на новите пазари!".

Източник: Webit