Кандидатурата й за Европейска младежка столица през 2017 г. бе предпочетена пред градове от Португалия, Ирландия и Италия

След като изгуби от Пловдив вътрешното състезание за Европейска столица на културата през 2019 г., Варна спечели друга надпревара и ще бъде Европейска младежка столица 2017.

Победителят беше обявен на церемония снощи в румънския град Клуж-Напока, който е носител на титлата за 2015 г.

Морската ни столица е била предпочетена от журито пред останалите три града финалисти: Кашкайш (Португалия), Галуей (Ирландия) и Перуджа (Италия). 

Европейската младежка столица (European Youth Capital) се избира от 2009 г. Първата е Ротердам, следват Торино, Антверпен, Брага, Марибор, настоящата Солун и бъдещата Клуж-Напока, а преди нас, през 2016-а, е ред на Ганджа (Азербайджан).

"Престижната титла е чудесен начин да се демонстрират добрите практики в младежката политика на местно ниво, да се помисли за новаторски идеи и проекти, разработени от и за младите хора, за да участват те активно в обществения живот на града си", обясняват организаторите на инициативата от Европейския младежки форум.

"Варна 2017" ще протече под мотото Innowave, а на фокус ще са социалните иновации: предприемачество в служба на обществото, устойчивост на работните места, креативност, обмен, образование, младежкото включване, доброволческия труд.

В морската столица има пет университета, три колежа и 40 хил. студенти. При население близо 340 хил. души младите варненци под 35-годишна възраст (VarnaNaMladite.com) са около 158 хил.

Доскоро в тази възрастова група влизаше и кмета Иван Портних, за когото новината от снощи бе и най-големият подарък за 38-ия му рожден ден.