Легендата за Десетте пръстена препраща към първия филм от киновселената на "Марвъл комикс" - "Железният човек"

Симу Лиу не е първият майстор на бойни изкуства с филмова кариера: идват ни наум Джеки Чан, Джет Ли, Стивън Сегал, Жан-Клод ван Дам и, разбира се, Брус Лий. Той обаче има шанса да играе първия супергерой от азиатски произход с главна роля в киновселената на "Марвъл" (ако не броим предстоящия "Вечните" и сериала "Агентите на ЩИТ").

Виж още: Време е за нова фаза от киновселената на "Марвъл"

31-годишният канадец е роден в китайския град Харбин, но емигрира зад Океана с родителите си, когато е едва на пет. Освен таекуондо и винг-чун, е тренирал и спортна гимнастика, но преди да започне да се снима в киното като каскадьор, завършва бизнес администрация и работи като счетоводител...

Може да го мернете за секунди сред офис служителите в клипа на диджеите Авичи и Ники Ромеро I Could Be the One, пуснат в края на 2012 г., а първата му поява на голям екран е като статист в "Огненият пръстен" (2013) на Гийермо дел Торо.

Три години по-късно вече се снима в три сериала, сред които "Твърде лично", тв поредица на Люк Бесон по едноименната трилогия с Лиъм Нийсън, и Kim's Convenience, където изкарва пет сезона в главна роля. През 2019-а е избран да пресъздаде Шан-Чи в самостоятелен филм от поредицата на "Марвъл"...

Освен с преобладаващо азиатския си актьорски състав и саундтрак, премиерният "Шан-Чи и легендата за Десетте пръстена" е забележителен и заради връзката си с първия филм от киновселената на "Марвъл комикс" - "Железният човек" (2008).

Освен Акуафина ("Бандитките на Оушън") и Тони Люн (с награда от Кан 2000 за "В настроение за любов" на Уонг Кар-вай), сред актьорите се открояват още Мишел Яо ("Тигър и дракон", "Пазители на Галактиката, vol. 2"), Бенедикт Уонг от филмите на "Марвъл" за Доктор СтрейнджОтмъстителите и Спайдърмен, сър Бен Кингсли в ролята си от "Железният човек-3", Фала Чен, дебютирала наскоро в Холивуд с минисериала "Отмяната" / The Undoing, румънският боксьор Флориан Мунтеану ("Крийд 2").

Режисьор е Дестин Даниел Кретон, който също има азиатски корени, макар че е роден на Хаваите - майка му е с японски произход.

Първите оценки за "Шан-Чи и легендата за Десетте пръстена" са високи, а похвалите са насочени към актьорските превъплъщения, представянето на азиатската култура и бит, хореографията на бойните сцени, заради които филмът е определян като "екшън от ново поколение".