Си Ен Ен, за които кулинарният пътешественик, писател и тв звезда засне 11 сезона от предаването Parts Unknown, потвърди, че причината за смъртта му е самоубийство

Антъни Бурдейн, майстор-готвач и даровит разказвач на истории, който запознаваше тв зрителите с обичаите, кухнята и живота в различни краище на света в продължение на близо две десетилетия, почина на 61-годишна възраст.

От Си Ен Ен, за които той снимаше документалния сериал Parts Unknown, потвърдиха, че причината за смъртта му е самоубийство. Неговият френски приятел и колега Ерик Рипер го открил в хотелската му стая в Страсбург в петък сутринта. 

Авторът на бестселъра "Поверително от кухнята" бил там, за да снима нов епизод от тв поредицата, която и преди е гостувала във Франция.

Неговата любов към страхотните приключения, новите познанства, изисканата храна и напитки, забележителните истории от цял свят го бяха превърнали в уникален разказвач на истории, изтъкват от новинарската телевизия в траурното си съобщение.

От американския музей "Смитсониън" го определят като "първата рокзвезда на кулинарния свят" и "Елвис Пресли на лошите момчета в кулинарията", негови колеги го наричат "Айнщайн сред шеф-готвачите", а "Ню Йорк таймс" отдава почит на "един бунтовник в кухнята".

"Задаваме много прости въпроси: Какво те прави щастлив? Какво ядеш? Какво обичаш да готвиш? Ходим навсякъде и задаваме тези простички въпроси - и получаваме някои наистина удивителни отговори", обясни той при получаването на американската журналистическа награда "Пийбоди" през 2013 г.

Барак Обама отдаде почит на Антъни Бурдейн със снимка от участието си в Parts Unknown по време на своето официално посещение във Виетнам. Експрезидентът на САЩ цитира тогавашния постинг на покойния топготвач: "Нисък пластмасов стол, евтини, но вкусни нудъли, студена ханойска бира." - и допълва: "Така ще запомня Тони. Той ни даваше уроци за храната, но също така - което е по-важно, - за способността й да ни събира. Да намалява страха ни от неизвестното. Ще ни липсва"

Бурдейн е снимал кулинарните традиции не само в родните си САЩ, но и в държави като Иран, Мароко, Либия, Русия, Унгария, Германия, Япония, Аржентина, Канада, Китай, Израел, Занзибар, а Гърция и Турция го запознават с балканските обичаи. 

Виж още: Осем ястия, които шеф-готвачите не биха поръчали в заведение

В най-новата си книга на български "Все още кърваво... (Обяснение в любов към света на храната и хората, които готвят)" той съветва: "Ако сте на 22, здрави и жадни за пътешествия и знания, горещо ви приканвам да пътувате - колкото е възможно по-далеч и колкото се може повече. Спете на земята, ако трябва. Наблюдавайте как живеят, ядат и готвят другите хора. Учете се от тях, където и да отидете."

Чрез своите тв предавания и книгите си Антъни Бурдейн промени отношението на хората към храната, пътешествията - и самите себе си, като същевременно защитаваше своите колеги и агитираше за безопасни условия на труд за персонала в ресторантите, допълват от Си Ен Ен.

През 1999 г. в сп. "Ню Йоркър" излиза статията му Don't Eat Before Reading This (Не яжте, преди да сте прочели това). Година по-късно тя се превръща в книга - автобиографичния роман "Поверително от кухнята: Adventures in the Culinary Underbelly", екранизиран като сериал с Брадли Купър в главната роля.

След като се превръща в световна знаменитост, Бурдейн започва да води предаването A Cook's Tour по Food Network. (Книгата му с това заглавие, "A Cook's Tour. Приключенията на готвача", също е издадена на български). 

После се мести в Travel Channel и започва поредицата Anthony Bourdain: No Reservations (Без задръжки), която се излъчва през 2005-2012 г., като му носи две награди "Еми" и над 10 номинации. През 2013 г. отива да работи за Си Ен Ен и се превръща в едно от емблематичните им лица. През май беше премиерата на 11-ия сезон от поредицата му Parts Unknown, който стига до Уругвай, Армения и щата Западна Вирджиния. 

След като преди няколко месеца приятелката му, италианската актриса Азия Ардженто, се афишира като една от жертвите на секстормоза, упражняван от холивудския топпродуцент Харви Уайнстийн, Бурдейн я подкрепи безрезервно и написа в "Туитър": "Гордея се, за мен е чест, че те познавам. Ти току-що направи най-трудното нещо на света."

Преди броени дни от подиума в Кан тя обвини Уайнстийн в изнасилване през 1997 г., а кинофестивала определи като негов "ловен терен". Основателят на продуцентската компания "Мирамакс" в момента е подсъдим по дело за други сексуални престъпления, което се води в Ню Йорк, и беше пуснат под гаранция от 1 млн. долара.

На церемонията по закриването Ардженто прогнозира: "Харви Уайнстийн вече никога няма да е добре дошъл тук. Той ще живее в позор, отритнат от филмовата общност, която някога го посрещаше с отворени обятия и прикриваше престъпленията му."

"Антъни се отдаваше изцяло на всичко, което правеше. Неговият блестящ, безстрашен дух впечатли и вдъхнови мнозина, а щедростта му нямаше граници. Той беше моята любов, моята скала, моят защитник. Съсипана съм. Мислите ми са със семейството му", гласи официалното й изявление в "Инстаграм" след новината за неговата смърт. Миналия уикенд обаче тя беше снимана от папараци в Рим как се прегръща и държи за ръце с френски репортер...

Ардженто, поканена за съдия в италианския X-Factor, е режисирала скорошния епизод на Parts Unknown в Хонконг, за който е последният постинг на Бурдейн в "Туитър". Двамата се запознали преди близо две години, по време на снимки за предаването му в италианската столица. Гледната му точка към града била повлияна от баща й, режисьора Дарио Ардженто, известен със своите филми на ужасите.

Си Ен Ен междувременно не пропускат да отбележат, че самоубийствата се превръщат във все по-голям проблем за САЩ - според актуалната статистика от Американския център за контрол и превенция на заболяванията през последните близо две десетилетия (до 2016 г.) броят на тези трагичнни случаи е нараснал с 25%, а в половината щати ръстът е над 30%.  

По-рано тази седмица в апартамента си в Манхатън се самоуби и прочутата модна дизайнерка на чанти Кейт Спейд.

Бурдейн е от Ню Йорк, а новината за кончината му дойде малко преди 62-рия му рожден ден на 25 юни. Той не криеше миналите си проблеми с наркотиците - кокаин, LSD, хероин - и дори посвети епизод от предаването си на опиоидната епидемия в САЩ.

Започва работа в кухнята още като тийнейджър. "Бях щастлив мияч на чинии и обичам да се шегувам, че в това свое качество съм усвоил всички важни житейски уроци в живота си", коментира той в интервю през 2016 г.

Учи в кулинарно училище и години наред работи в ресторанти из американския Североизток, докато накрая става шеф-готвач в нюйоркския Brasserie Les Halles в Манхатън. Прочува се обаче като писател, а умението да борави с думите му помага и в следващото амплоа, на тв водещ.

По думите му: "В Америка професионалната кухня е последното убежище на хората, които не се вписват никъде. Това е място, където хората с лошо минало могат да намерят ново семейство."

От втория си брак има 11-годишна дъщеря.