Островът на Люк Скайуокър е пресъздаден и на сушата, по протежение на 2000 км по целия Див атлантически път

В България се снимат доста чужди филми, но все още няма продукция, която да е предизвикала небивал световен интерес към локациите у нас. Вместо това страната ни се рекламира със звездите, които идват на снимки - а те на свой ред хвалят битовите условия, например добрата интернет връзка.

"Междузвездни войни", от своя страна, се приближи максимално към нашия регион със снимките в Дубровник. Хърватският курорт изобрази галактическата столица на хазарта Канто Байт, извънземния Монте Карло.

Още от началото на космическата сага през 1977 г. екзотични места по цял свят са представяли фантастичните светове, измислени от Джордж Лукас. Режисьорът намира пясъчната планета Татуин в Тунис, ледената планета Хот в Норвегия, а гористата луна Ендор - сред секвоите в американския национален парк Редууд, щата Калифорния.

Виж още: "Междузвездни войни: Последните джедаи" в любопитни факти

Към тези емблематични локации с възраждането на поредицата преди две години беше добавен ирландският остров Скелиг Майкъл - и не само. В рекламен клип за Ирландия актьорът Марк Хамил, който се завръща в ролята на Люк Скайуокър, сравнява страната с "приказен свят... просто не вярваш на очите си".

Островът с "джедайските стълби" се появява за кратко във финала на седмия епизод, "Силата се пробужда" (2015), а в Епизод VIII - "Последните джедаи", по кината този декември, там е разгърната една от основните сюжетни линии.

Заради статута на Скелиг Майкъл в световното наследство на ЮНЕСКО екипът получава разрешение да снима там само за два дни - затова пресъздава атмосферата му по югозападното крайбрежие.

Подбрани са локации в графствата Корк, Кери, Клеър и Донегал. На сушата са построени копия на монашеските килии от VI в., които имат формата на естествени пчелни кошери.

Всъщност снимките на "Междузвездни войни" в Ирландия започват през 2014 г. в Портмаги, графство Кери, и обхващат около 2000 км разстояние по Дивия атлантически път / Wild Atlantic Way - от югозападните острови Скелиг до най-северната точка на страната, Малин Хед в Донегал, на полуостров Инишоуен.

Дивият атлантически път в Ирландия е известен като най-дългия шосеен маршрут в света. Той се простира по 2500-километровото западно атлантическо крайбрежие, от полуостров Инишоуен в Донегал до Кинсейл в графство Корк.

Остров Скелиг Майкъл впрочем е и убежище на птици - а вдъхновени от кайрите, които живеят по склоновете му, са най-новите извънземни персонажи, поргите.