Чували ли сте понятието “капсулен гардероб”? Най-общо казано, това е стремежът към съвършенството да притежавате минимално количество дрехи, които могат да се комбинират помежду си в много варианти.

А когато избираме secondhand и outlet находки, можем да имаме не само забележителен стил, докато пестим средства, но и да се радваме на страхотните си аутфити с чиста съвест за природата.

Чували ли сте понятието “капсулен гардероб”? Най-общо казано, това е стремежът към съвършенството да притежавате минимално количество дрехи, които могат да се комбинират помежду си в много варианти. А когато избираме secondhand и outlet находки, можем да имаме не само забележителен стил, докато пестим средства, но и да се радваме на страхотните си аутфити с чиста съвест за природата.

 

Ако планирате уикенд или едноседмично пътуване, при което искате да поберете всичко в стандартна ръчна чанта или сак, ще ви зарадваме с новината, че има начин. С предварително планиране на съдържанието на капсулния куфар, можете да вземете със себе си значително по-малко количество багаж, да спестите ценно време в търсене на комбинации и дори да си оставите малко място, за някоя ценна находка от пътешествието.

5-4-3-2-1

Да се запознаем с правилото 5-4-3-2-1, което представя една изпитана и ефективна формула за подготовка на минимален брой дрехи, които могат да се комбинират по максимално много начини. Цифрите илюстрират броя дрехи от различните категории, за които ще отделим място в куфара си, така че да имаме всичко необходимо.

Илюстрирана с пример, формулата може да изглежда така: 5 горни части (тениски, ризи, блузи, рокли), 4 долни части (поли, панталони), 3 чифта обувки, 2 чанти, 1 шапка, 1 часовник и 1 чифт слънчеви очила.

Разбира се съдържанието на куфара зависи до голяма степен от контекста и целта на пътуването, сезона и други променливи фактори. И все пак наличието на подобна ориентировъчна схема е стабилната основа, а филтрите, според които ще подберете необходимите материи, модели и размери, ще откриете на remixshop.com.

Преди да приложите формулата за бройките дрехи в куфара си е важно да изберете цветовата палитра. Най-лесно е да се спрете на три неутрални цвята като бяло, синьо, сиво и два по-смели ярки или по-уравновесени и деликатни пастелни нюанса. Ако вече избирате дрехи в remixshop.com, не забравяйте, че можете да използвате филтри и за цветовете, за да оптимизирате търсенето си.

Следващата стъпка е подборът на категориите дрехи, като условно разделяме гардероба си на: горни части, долни части, обувки, чанти и аксесоари. Винаги се стремете да изберете поне няколко мултифункционални дрехи. Като например ризата, която с дълъг панталон е идеална за по-хладните вечери, а с навити ръкави и къси джинси е чудесна комбинация за следобедно кафе. Ризата може да се носи както с бански, така и с пола. Друг подобен пример могат да бъдат двулицевите якета или роклите - с една и съща рокля може да се чувствате добре както по време на разходка в града, така и на вечеря в изтънчен ресторант. Достатъчно е само да комбинирате с подходящите обувки и аксесоари според случая.

По ред на номерата

5 - Изберете няколко ежедневни тениски или блузи, две изчистени и една с деликатен десен, какъвто е райето. Може да разнообразите с дължината на ръкава – за по-хладните вечери или с кройката – вталена или широка за различно излъчване във визиите. Вземете поне една рокля от лека материя, която не се мачка лесно и която може да включите както в ежедневни, така и във вечерни комбинации. Може да я носите самостоятелно, с тениска, в комбинация с блуза или шал и да послужи както за по-топлото, така и за по-хладното време.
Връхните дрехи са важни за комфорта вечер. Освен ако не планирате посещение в изключително гореща дестинация, може да оставите място в “петте горни части” за поне едно дънково яке или памучна блуза с дълъг ръкав. Ако ще пътувате със самолет, връхните дрехи са почти задължителни, като в някои случаи могат да бъдат заменени с цветен шал от лека материя, който да използвате за загръщане или като допълнителен акцент във визията.

4 - Според схемата за капсулния куфар имате място за 4 долни части. Изберете устойчиви материи, подходящи за климата и дестинацията, към която сте се насочили. Дългият панталон със сигурност ще влезе в употреба, като за предпочитане са леките материи - памук или лен. Ленът е една от най-устойчивите дишащи и красиви материи, а в Remix има хиляди изгодни предложения за вашия вкус и предпочитания, просто използвайте филтъра за материали. В този случай светлите цветове като бяло и бежово са идеални за летни пътешествия по-време на студените месеци в родината. Няма как да минете без къси панталони, един или два чифта, от черен или син деним - удобни, практични и идеални в комбинация с бански костюм. И накрая – поне една пола. Дълга или къса, но винаги в неутрални тонове, с която можете да се разходите по крайбрежието, да отидете на сутрешен шопинг или да посетите музей в центъра на града.

3 - Перфектният брой обувки за минималистичен куфар с възможности за разнообразни визии е три. Независимо дали пътуването е за уикенд или седмица, удобството от обувки за различни етапи от денонощието е доказано. Джапанки за плаж и „вкъщи“, удобни маратонки за пътуване и разходка и едни сандали, „балеринки“ или обувки с нисък ток за по-елегантни случаи – изберете подходящите модели за себе си в remixshop.com и ги комбинирайте според обстановката с рокля, дълъг панталон, къси джински или пола.

2 – Една малка до средна чанта за през рамо, в която да приберете най-необходимото като портмоне, мобилен телефон и кърпички и една макси чанта в помощ по пътя, за удобство при шопинг или на път към плажа са напълно достатъчни.
Тук е първият пример, с който можете да нарушите правилото – банските костюми. Ако дестинацията ви е свързана със слънце и вода, можете да вземете 2 или 3 чифта. Изберете долнища и горнища, които могат да се комбинират помежду си и вземете поне един цял бански, който може да съчетаете и в ежедневните си визии.

1 - Идва моментът за черешката на тортата – аксесоарите. Чифт слънчеви очила, шапка, колан или ефектно бижу ще завършат всяка комбинация, която ще сътворите според нуждите на своето пътуване и разумният подбор на дрехи, които се съчетават с лекота.

Остава само да приберете всичко, което сте подбрали, като може да използвате специални органайзери или да следвате метода на сгъване “на руло”, с който ще си спестите нуждата от гладене.

Създаването на персонализирана цветова палитра и селекцията на компактен набор от дрехи за нуждите на пътешествието може да е интересно предизвикателство, с което ще преоткриете собствения си стил и ще преосмислите изцяло начина, по който планирате багажа си за път. Капсулният куфар е сигурен начин да се справите чудесно с подготовката за дългоочакваното пътуване, разчитайки на богатото си въображение. А освен всичко е още един повод да покажете своето отговорно отношение към околната среда, като изберете преди всичко second hand и outlet находки от качествени материи в безкрайното разнообразие от цветове, стилове и размери на remixshop.com.