Мерките се въвеждат със заповед на служебния здравен министър, заведенията няма да работят след 23 ч., запазват се облекченията за ваксинирани, преболедували и с отрицателен тест

От 7 септември, вторник, до края на октомври в цялата страна влизат в сила нови противоепидемични мерки, въведени със заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Те са съгласувани с експерти в областта, като са възможно най-щадящите и в същото време ефективни, изтъкват здравните власти с уговорката, че ако приемът в болниците продължи да нараства, ще се наложат и допълнителни мерки.

Виж още: Извънредната епидемична обстановка е удължена до края на ноември

Допуска се възможност голяма част от ограниченията да отпаднат, ако персоналът и посетителите на дадено заведение или клуб са ваксинирани или преболедували и предоставят "зелен сертификат".

"Не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме. На всеки 100 заразени четирима умират", аргументира се министър Кацаров. 

Активните случаи на COVID-19 у нас към 3 септември са 33 021, от тях в болница са 3985, а 333-ма пациенти са настанени в интензивните отделения. С 51 смъртни случая само в четвъртък, 2 септември, жертвите на новия коронавирус у нас надхвърлиха 19 хил. души.

Какво предвиждат мерките на здравните власти?

- Преустановяват се: посещенията в детски центрове, клубове и др., предоставящи организирани групови услуги за деца; провеждането на тимбилдинги и сходни организирани групови мероприятия в трудови колективи; всички масови прояви, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът / участието са неограничени; колективните спортове за аматьори на закрито.

- Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на най-малко 1,5 м физическа дистанция, с не повече от 10 души в помещение, които носят защитни маски.

- Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участници, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски. Същото условие важи и при провеждането на конкурси и изпити, където трябва да се спазва минимум 1,5 м физическа дистанция.

- Кинопрожекции, театрални спектакли, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допускат с публика, намалена наполовина, която седи през място и носи защитни маски.

- Музеи и галерии организират дейността си, като допускат не повече от един човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски. Условието за един човек на 8 кв. м е валидно и за търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги, а също така на пазари, тържища, базари и изложения, където трябва да има организация за еднопосочно движение и контрол на влизащите, а защитните маски са задължителни и за посетителите, и за хората зад щанда.

- Центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство могат да работят с до 30% от капацитета на залите и с не повече от 10 души в помещение.

- Спортните зали и клубове, плувните басейни и комплекси ще работят само с практикуващите индивидуални спортове, с 30% от капацитета си и спазване на поне 1,5 м физическа дистанция. 

- Тренировките на картотекираните професионални спортисти продължават, но състезанията им остават без публика на закрито, а на открито - с до 30% от капацитета на седящите места, като феновете се настаняват през две седалки и носят защитни маски.

- Фитнес центровете също остават отворени с 30% от капацитета на всяко помещение, спазване на физическа дистанция, а изискването за защитни маски се отнася само за персонала. Подобни са условията за работа на балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове, където се изисква график за индивидуално ползване на услугите.- Провеждането на събирания от частен характер на закрито се допуска с до 30 души, а на открито - с двойно повече, 60.

- Заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина няма да работят нощно време, а само в интервала между 7 и 23 ч., като персоналът носи защитни маски. Изискването за не повече от шестима клиенти на маса и 1,5 м отстояние между облегалките на столовете на съседните маси може да не се прилагат, ако 100% от персонала е ваксиниран / преболедувал COVID-19 / с отрицателен резултат от изследване, удостоверено със съответния валиден документ.

Облекчението е в сила и за сферата на изкуството, обученията и конферентната дейност, в спортните зали, басейните и фитнес центровете.

Източник: coronavirus.bg