Астрономическата есен започва на 22 септември в 22,21 ч.

Средните месечни температури този септември се очаква да бъдат около нормата, която за равнините е между 18 и 27 градуса, по високите полета между 15 и 17 градуса, а в планините - 3 и 8 градуса, съобщават пред агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В последния месец от лятото понякога са измервани изключително високи температури - около 40 градуса, но тази година най-високите стойности на термометрите ще бъдат 30-35 градуса, а най-ниските ще паднат между 3 и 8 градуса, по-високи - по Черноморието.

Месечната сума на валежите също се прогнозира да е около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони - от 50 до 80 л/кв.м.

Обичайно през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна.

Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от два до шест, а дните с валеж - около четири. През втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Сега първата десетдневка на месеца започва с температури, които в по-голямата част от България ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ни ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми.

Относително спокойно ще бъде времето към 3-4 септември. През следващите дни до края на десетдневката през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.

През втората десетдневка температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13-и и в края на десетдневката, когато се очаква на места да превали дъжд. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневка температурите отново бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-ри, 25-и и в края на месеца. През последните няколко дни по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.

В началото на септември 2021 в София слънцето изгрява в 6,51 ч. и залязва в 20,01 ч., а продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на месеца слънцето ще изгрява в 7,23 ч. и ще залязва в 19,10 ч., като продължителността на деня намалява до 11 часа и 47 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
на 7 септември - новолуние,
на 13 септември - първа четвърт,
на 21 септември - пълнолуние,
на 29 септември - последна четвърт.

На 22 септември в 22,21 ч. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"