"Шушана", Despacito, "Мотел", Shape of You, "Гълъбо"

Коя е Шушана и защо всички през последните седмици от годината говореха за нея? Баладата на попфолк певеца Наско Ментата от видеоколекцията му "За приятели на маса", която вече е гледана над 16 млн. пъти, се оказа кавър на чуждо парче, дошло у нас през Югославия, а сега възродено за нов живот на български.

Виж още: БГ хитовете на лято 2017 (видео)

Всъщност "Шушана" е стара еврейска фолклорна песен от 1955 г., която се пее по цял свят, дори в САЩ, установи разследване в "Господари на ефира".

"Устойчивостта на подобни песни показва, че народите са много свързани. Когато става дума за изкуство и музика, няма място за политика, религии, борби и проливане на кръв. Тук става дума за нещо много по-важно - духовното", обяснява пред телевизия "България он еър" певецът и музикален педагог Етиен Леви.

Според него "Шушана" не бива да бъде вкарвана в конкретни жанрови рамки, а по-скоро може да бъде окачествена като лирическа. Заглавието й означава "роза" - много популярно женско име в Израел. 

Виж още: Най-слушаните БГ и чужди песни у нас през 2016 г.

В родна версия "Шушана" се сдоби с кавъри и от редица други изпълнители: Мона от "Революция Z", Преслава, Емилия, Бони, Милко Калайджиев, Крум, Джорджано.

Явно на хората им е писнало от новия фолк и отново търсят ретрофолка, коментира Наско Ментата. Той самият чул песента за първи път едва 10-годишен и твърди, че се е пеела от родителите на неговото поколение по седенки и край лагерния огън.

След "Шушана" в класацията на най-търсените песни в българския интернет за 2017 г. се наредиха латинохитът Despacito (с БГ версия "Бях спасител", изпята от Руслан Мъйнов в "Късното шоу на Би Ти Ви"), "Мотел" на Азис, събрала близо 40 млн. прегледа в YouTube, Shape of You на Ед Шийрън.

Виж още: Какво търси българинът в интернет

Петото място в годишния Топ 5 е за "Гълъбо" на Миро по текст и музика на Вида Пиронкова, първи сингъл от албума й "Емпатия". Във видеоклипа са се снимали актьорът Димо Алексиев (сериалите "На границата", "Откраднат живот", "Седем часа разлика") и фотографката Красена Ангелова.