62-годишният Русев получи безвъзмездно акциите на досегашните собственици

Очакваното в "Левски" (София) се случи и бизнесменът Спас Русев пое кормилото на футболния клуб. Това бе официално обявено от един от досегашните му собственици Иво Тонев по време на Общото събрание на акционерите в НДК.

62-годишният Русев получи безвъзмездно акциите на досегашните собственици Александър Ангелов, Николай Иванов и Иво Тонев.

Кой е Спас Русев?

Спас Русев е един от онези българи, които забогатяват непосредствено след краха на комунизма. От 1991 г. живее в Лондон, но голяма част от бизнес интересите му са свързани с България. Политически съветник на президента Жельо Желев през 1991-92 г.

Името му се свързва с почти всички телекоми, тъй като чрез неговата компания "Телелинк" голям китайски производител доставяше години наред техника в България и за "Мтел", и за "Глобул", и за "Виваком".

Виж още: 16-часово наддаване определи новия собственик на "Виваком"

Спас Русев беше личен съветник на Симеон Сакскобургготски и един от инициаторите за връщането на царя в България. Стартира политическа кариера като активист на СДС през 1990 г., а месеци по-късно е зам.-директор на Агенцията за чуждестранна помощ. Избухва скандал около помощите, но проверката не установява нищо.

Името му обаче нашумя преди няколко години, когато се яви като купувач за два от емблематичните софийски хотели - "Радисън" и "Хилтън". Свързват го както с първите българи забогатели веднага след падането на комунизма, така и с правителството на НДСВ начело със Симеон Сакскобургготски и по-специално с дошлия от Лондон финансов министър Милен Велчев.

Спас Русев е и сред големите покровители на Института за съвременно изкуство във Великобритания. Негова страст е създаването на уникална колекция от първи издания на книги от Нобелови лауреати.

В сделката за БТК Спас Русев участва като представител на миноритарните акционери в дружеството.