Телекомът беше продаден за 330 млн. евро

Близо 16 часа продължи наддаването за нов собственик на "Виваком" и новият собственик на телекома е бизнесмена Спас Русев. Той е спечелил търга за акциите с оферта от 330 млн. евро.

Търгът в Лондон е завършил в 4 часа стринта. Конкурент на Русев за притежание на "Виваком" е бил гръцкият предприемач Панос Германос.

Започнал е в 11 часа българско време в четвъртък и е завършил в 4 часа сутринта днес. Появило се е напрежение, тъй като в регламента не е било предвидено толкова дълго време да се наддава и е имало спорове дали да прекъсне след полунощ или да продължи.

За първите 9 месеца на годината текомуникационната компания има ръст на приходите 4% и над 3 милиона и 20 хиляди потребители у нас на мобилните ѝ услуги.

Виж още: Томислав Дончев: Има движение около мажоритарния пакет акции на "Виваком"​

До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка "ВТБ Кепитъл". Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ Кепитъл" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка "Виваком".

Фондът за гарантиране на влоговете също следи развоя на сделката, тъй като институцията очаква възстановяването на 150 млн. евро, които са изтекли от КТБ в посока към телекома. С тази сума - пари на вложители на банката, се смята, че е бил закупен делът на Цветан Василев в дружеството.

Новият собственик Спас Русев е свързан с почти всички телекоми, тъй като чрез неговата компания "Телелинк" голям китайски производител доставяше години наред техника в България и за "Мтел", и за "Глобул", и за "Виваком".

Виж още: НАП блокира акциите на "Виваком" в БТК

Спас Русев беше личен съветник на Симеон Сакскобургготски и един от инициаторите за връщането на царя в България. Стартира политическа кариера като активист на СДС през 1990 година, а месеци по-късно е заместник-директор на Агенцията за чуждестранна помощ. Избухва скандал около помощите, но проверката не установява нищо.

Името му нашумя преди няколко години, когато се яви като купувач за два от емблематичните софийски хотели - "Радисън" и "Хилтън".

Източник: "24 часа", "Дарик"