Ревю на смартфона Coolpad Modena

Няма спор, че последните 2-3 години бяха много силни за китайските производители на смартфони (а и не само), като в сравнение с периода преди (да речем) 36 месеца, съвременните "умни" телефони на тези производители бележат уникален прогрес и демонстрират постоянно усъвършенстване, пишат колегите от Mobility.bg.

Много от тези марки, обаче, все още са доста непознати на българският пазар, като една от тях е и Coolpad. От известно време насам е налице една голяма разлика между Coolpad и другите по-известни китайски имена в този бранш - по-официално присъствие на нашият мобилен пазар.

Coolpad е марка, която доскоро бе позната под друго, много по-явно за азиатският пазар име - China Wireless Technologies Ltd. От края на 2013 година, обаче, Coolpad е името, зад което се намира една доста голяма и сериозна компания-производител на смартфони. Към момента Coolpad се предполага, че е най-големият китайски производител на смартфони с повече от 5000 служителя. В световен мащаб са налице доста модели на Coolpad, появили се през последните 2-3 години, а на българският пазар компанията навлиза чрез два от най-новите си смартфони - Modena и Porto. Съвсем скоро ще ви запознаем и с Coolpad Porto, но първо ще обърнем внимание на по-големият от двата апарата, а именно 5.5" Modena.

Coolpad Modena е един от двата (споменати вече) модела на компанията, които могат да се причислят към бюджетният клас смартфони. Modena е по-големият от двата, притежаващ 5.5″ дисплей и дизайн, възприет от китайските производители за новите модели, появяващи се през последните няколко месеца.

Основни характеристики на Modena

При Coolpad Modena определено е търсен оптималният баланс като параметри за ценовия клас на устройството, като налице е чипсет Snapdragon 410, 1 GB оперативна памет и общо 8 GB потребителска памет (от тях достъпни са около 5 GB). Слотът за карти micro SD е особено полезен за разширяване на потребителската памет. 

Дисплеят е с размер, който в момента все по-често се смята за “новите 5.0" - 5.5" IPS с разделителна способност 960 х 540, или по-позната като qHD. Основната камера на Modena е 8 MP, а лицевата е 2MP BSI. Налице е единична светкавица за основната камера. Макар че задният капак на смартфона се сваля, батерията се води "несменяема" или по-скоро необслужваема от потребителя. Като всеки друг уважаващ себе си китайски смартфон, Modena предлага и функционалност DUAL SIM. Размерите на апарата са 153 мм х 77.5 мм х 8.6 мм, с тегло от 158 грама.

Технически характеристики на Coolpad Modena:

Чипсет – Qualcomm Snapdragon 410 (MSM8916)
Процесорна архитектура – ARM Cortex-A53
Процесорни ядра – четири ядра, 4x Cortex-A53 @1.2 GHz
Графичен домейн – Adreno 306 @ 400 MHz
Дисплей: 5.0″ IPS, 960 x 540 пиксела, 202 ppi
Оперативна памет: 1 GB.
Потребителска памет: 8 GB (~5 GB използваеми от потребителя)
Поддръжка на карти microSD: до 32 GB
Поддръжка на Wi-Fi 802.11a/b/g/n
Поддръжка на Bluetooth 4.0
Поддръжка на GPS, A-GPS, GLONASS
2G свързване: GSM GPRS/EDGE 850 MHz/900 MHz/1900 MHz
3G свързване: HSDPA/HSUPA 900 MHz/2100 MHz
4G / LTE свързване: FDD-LTE: 800/900/1800/2600MHz, B3/B7/B8/B20 (Cat.4 DL/UL:150Mbps/50Mbps)
Основна камера: 8 MP, f/2.2
Лицева камера: 2 MP BSI, f/2.4
Батерия: Li-Ion 2500 mAh
Операционна система: Android 5.1 Lollipop
Физически размери: 153мм х 77.5мм х 8.6 мм
Тегло: 158гр.

Бегъл поглед по фасадата на Modena

Coolpad Modena определено може да се нарече съвременен смартфон, притежавайки доста модерна визия. Тестваният от нас апарат набляга изцяло на белият цвят, като единствено дисплеят нарушава това статукво, но освен в бяло има налични версии с цвят шампанско и черен. Тук трябва да отбележим интересният подход, който от Coolpad използват при създаването на супер тънка рамка на смартфона. Визуално рамка почти липсва, поне докато екранът не е активен, при включването на дисплея обаче се вижда наличието на малко по-дебела черна рамка около него. Въпреки това подобно решение е доста по-добре замислено, в сравнение с много по-дебела реална физическа рамка.

modena_front_display

Апаратът е с размерите на типичен 5.5" смартфон, като налице са три сензорни бутона, които не разполагат с подсветка. Дизайнът на бутоните сам по себе си подсказва за каква версия на Android става въпрос, а именно - Lollipop v5.1. Най-горе в лицевата част на апарата се намират и сензорите за близост и осветеност, както и 2MP "селфи" камера.

modena_left

modena_side_right

Лявата и дясната страна на смартфона не са много ангажирани с функционалност, като от дясно се намира бутона Power, а от ляво са двата бутона за намаляване/увеличаване на звука.

modena_back

"Гърбът" на Modena е също пластмасов, като съвсем традиционно в горната част се намира основната камера, 8MP, както и нейната светкавица. Основният говорител се намира точно под името на производителя.

modena_bottom

Отдолу Modena-та е "екипирана" с конектор micro USB, а до него се намира един от двата микрофона, основният. Допълнителният микрофон за noise cancelation е точно до основната камера.

modena_360_view

Дисплеят на Modena

Дисплеят на Coolpad Modena е с диагонал от 5.5″ и е с матрица тип IPS. Разделителната способност е 960 х 540, което за 5.5" е със степен на гъстота от 202 dpi (точки на инч).

modena_display

Преди да погледнем дисплея бяхме убедени, че заради използваната разделителна способност вероятно ще е налице видима зърненост на изображението, особено когато става дума за 5.5″ матрица. Интересно, това не се оказа така. Дисплеят изглежда повече от добре предвид неговите характеристики, като яркостта е на много високо ниво и екрана е много добре осветен с прилична видимост дори и под слънчева светлина. Автоматичното управление на яркостта работи отлично, като нито се вижда градацията при промяната на силата на яркост, нито пък е налице неадекватност при самата корекция според околната осветеност. За бюджетен апарат, Modena-та може да засрами не малко свои по-скъпи алтернативи.

Камерата на Modena

Основната камера на Coolpad Modena е 8MP с апертура f/2.2 и възможност за заснемане на видео Full HD. Самите снимки, обаче, могат да бъдат в два варианта – 8MP със съотношение 4:3 или 2MP със съотношение 16:9.

Screenshot_2015-11-03-14-43-01Screenshot_2015-11-03-14-43-11

В нашият тест снимките са направени при настройка 8MP/4:3 в автоматичен режим.

modena_image_1 modena_image_2

modena_image_3 modena_image_4

modena_image_5 modena_image_6

modena_image_7 modena_image_8

Снимките притежават добро качество и прилична детайлност и като цяло са съвсем адекватни на анонсираните характеристики на основната камера. При снимане от много голяма близост (макро) фокусът също е много добър и образа е детайлен. Единствено имаме забележки към снимките от по-панорамен тип – при тях може да се получи голяма загуба на детайлност при някои елементи от сниманите обекти. Като цяло апаратът предлага съвсем нормално качество на снимане за бюджетен смартфон, а в случая 8 MP “хардуер” не е софтуерно интерполиран (и предлаган на потребителите) като 13 MP с цел по-добро маркетингово позициониране.

Video @ FullHD

Video @ 720p

Що се отнася до заснемането на видео, единствено режим Full HD дава задоволителен резултат и си заслужава да се използва. Тук е добре да се отбележи, че апаратно смартфонът няма проблеми да снима в този режим, така че със сигурност е за предпочитане.

Софтуерът на камерата позволява и режим Pro, в който можете да правите корекции на ISO, баланс на бялото, че дори и фокуса.

Хардуерно подсигуряване на Modena

Вече стана дума, че Coolpad Modena използва един от най-актуалните и използвани бюджетни чипсети на Qualcomm – Snapdragon 410. Базиран на четири ядра Cortex-A53, SD410 е доста адекватен на приложението и позиционирането на смартфона Modena. Четирите ядра A53 работят на 1.2 GHz, а графичното ядро Adreno 306 работи на 400 MHz. Самото Adreno 306 не блести с изчислителни възможности, но тук е много важна разделителната способност на дисплея. 

При конкретният 5.5" дисплей qHD няма никакви проблеми за GPU-то, което много лесно се справя с графичните задачи, били те и 3D игри. Ако дисплеят бе 720p, тогава щяхме да си говорим други неща, но в случая от Coolpad са преценили правилно ситуацията и са комбинирали умело GPU-то с не толкова изискващ дисплей.

Наред със Snapdragon 410 е налице и 1 GB памет, която е достатъчна за ежедневна работа, но не и за множество инсталирани допълнения и приложения работещи във фонов режим, защото наличните мегабайти RAM свършват сравнително бързо. Android 5.1 позволява за сравнително лесно разтоварване на паметта, но за гладката работа на смартфона ще е добре след приключване на работа с по-сериозно приложение или игра да прочиствате RAM-а. 

Към споменатият RAM е налице и 8 GB eMMC вградена памет, от която на потребителя се предоставят около 5 GB. Разширяването на тази памет може да стане посредством слот microSD, който не е споделен (доста модерно стана напоследък при китайските апарати) с един от двата слота за SIM карта. От Coolpad са обявили, че се поддържат до 32 GB карти microSD, но в нашият случай Modena-та без проблеми работеше и с 64 GB microSD картата.

modena_sim

Що се отнася до функционалността DUAL SIM, при нея реализацията е на база комбинация от два слота за карти micro SIM. Тук няма споделяне на единият от двата слота с картата microSD, като за последната е налице допълнителен слот.

Софтуерно подсигуряване на Modena

Стана дума, че операционната система на Coolpad Modena е Android 5.1.1, което го прави съвсем съвременен, що се отнася до OS-а. От своя страна наличието на Android 5.1.1 спомага за лесното предлагане на интересни потребителски функционалности, като например "събуждане" на телефона с двойно натискане (double tap) върху дисплея, технологията Smart Gesture за бързо извикване на основни функции (музика, камера и т.н.) чрез написване на съответната буква върху дисплея, вграден Battery Saver и разни други.

Screenshot_2015-11-04-15-41-50

"Lock" екрана е доста стандартен, наличен при Android 5.1, като имате възможност за бърз достъп до телефонията или до камерата. Налице е опцията да се приложи "размазване" (blur) на това, което се намира на фонов план, ако по някаква причина не желаете то да бъде видимо при събуждане на апарата и светването на дисплея. Споменавайки телефонията, телефонният указател е…

Screenshot_2015-11-03-15-53-54-1 Screenshot_2015-11-03-15-54-00

.. също стандартният за Android 5.1, като го намираме за доста функционален и съвсем приличен за работа.

Screenshot_2015-11-04-15-40-29 Screenshot_2015-11-05-13-55-23

Самият потребителски интерфейс доста прилича на имплементацията на някои конкурентни китайски марки, при които всичко е групирано и налично на няколкото виртуални екрана, а иконите са със заоблени краища. Можем да похвалим Coolpad, че не са претрупали Android-а с много (излишни) допълнителни приложения и добавки, които само да тежат на OS-а. При Modena-та Android 5.1.1 идва в доста чист вид.

Основното падащо меню също е стандартното за Android 5.1, макар че от Coolpad са направили някои промени.

Screenshot_2015-11-04-15-40-40

Не ни допадна липсата на икона за бързо превключване между потребителските профили, но това вероятно е наложено от по-нестандартното меню за потребителските профили.

Батерията на Modena

Задният капак на Coolpad Modena се сваля, което ни дава почти пълен достъп до неговата батерия Li-Ion с капацитет от 2500 mAh. Казвам "почти", защото макар и да изглежда достъпна, батерията всъщност не подлежи на “потребителски корекции” т.е. подмяна или изваждане за евентуален авариен рестарт на смартфона.

modena_battery

Със своят капацитет от 2500 mAh, тази батерия изглежда повече от адекватна за нуждите на Modena:

Screenshot_2015-11-06-08-41-55

Подобен резултат сме виждали единствено при Prestigio 5503 DUO, но при него говорим за 4000 mAh батерия, което е с почти 40% повече капацитет спрямо наличното при акумулатора на Modena.

Безжично свързване при Modena

Новият Coolpad Modena предлага Wireless-N, Bluetooth 4.0, HSDPA/HSUPA и разбира се LTE. 2G/3G работата се случва безпроблемно и не забелязахме някакви проблеми при използването на кой да е от вариантите, а LTE ще тестваме може би в близко бъдеще. Ето какви скорости на трансфер даде Modena-та по Wireless и HSDPA/HSUPA:

Wi-Fi

Screenshot_2015-11-05-13-12-12

DATA

Screenshot_2015-11-05-13-16-59

GPS свързване при Modena

Наличието на чипсет на Qualcomm почти сигурно гарантира добра GPS връзка и бързо намиране на достатъчно сателити. Ето какво е положението при Modena:

Screenshot_2015-11-04-15-37-07

Screenshot_2015-11-04-15-33-56

Нищо учудващо, а по-скоро очаквано. Свързването става за няколко секунди, а след 15 секунди сте в контакт с поне 15 сателита и вашият навигационен софтуер ще може да ви свърши чудесна работа.

Субективни впечатления

Tова е един от много малкото официално представени на българският пазар смартфони на китайски производител, но самият апарат недвусмислено показва защо трябва да имаме още такива представители. Виваком предлагат този апарат с договор на цена под 300 лв., което сравнено с много други по-познати маркови апарати на същата цена показва и защо Modena е един много интересен смартфон, бил той и бюджетен представител на марката Coolpad.

Сглобката е много прилична, като за модел с изцяло пластмасова сглобка е много стабилен и създава усещане за здрав апарат. Въпреки обявеното тегло от 158 гр, Modena изобщо не се усеща като тежък смартфон, дори напротив. Със своят 5.5" дисплей Modena няма как нито да е лек, нито да е компактен, но не го и очакваме. И въпреки това смартфона съумява да създаде усещане като за 5.0-5.2" смартфон, а не толкова за Note-ориентиран фаблет. Мястото над и под дисплея е намалено до необходимото, че да има къде да се позиционират трите бутона отдолу и слушалката, камерата и сензорите отгоре, което спомага за общата визия и представяне. Като споменахме основните бутони, не ни допадна липсата на подсветка. Макар и от бюджетният клас, Modena е достатъчно сериозен апарат, че да реализира подобни недостатъци.

Дисплеят определено ни хареса. Въпреки по-ниската разделителна способност, qHD, представянето на този 5.5" IPS дисплей е над средното ниво и с равномерното си осветяване, висока яркост и наситени цветове определено ни допадна. Много други конкурентни "маркови" апарати от този ценови клас няма да може да ви зарадват с нещо такова. Наличието на дисплей qHD дава още нещо положително – 3D представянето на Modena е на много добро ниво, защото графичното ядро Adreno 306 не е заставено да се бори с висока разделителна способност. Няколкото игри, които бяха пуснати на този смартфон показаха само и единствено плавен геймплей.

Макар да ни се искаше този смартфон да е с 2 GB RAM, съвсем наясно сме, че това няма как да е така. Наличният 1 GB RAM е относително достатъчен, макар Android 5.1 да е на друго мнение (особено, когато става дума за кеширани процеси). За абсолютно максималното ефективно представяне на Modena се налагаше да изчистваме паметта по 1-2 пъти на ден, а липсата на подобно деяние се усещаше главно при преминаване от една, към втора и после към трета игра, които са по-лакоми на ресурси.

Много ни хареса и поддръжката на 64 GB карта microSD. Това не е обявено официално, така че не разчитайте на 100% успеваемост, но ако се залага на маркови и качествени карти microSD не виждам причина Modena да откаже да работи с нея. А увеличаването на потребителската памет по този начин е повече от необходимо при Coolpad Modena и нейните едва 5 GB собствена потребителска памет.

Странно ни се стори и решението за батерията на смартфона - макар задният капак да се сваля, самата батерия е необсужваема на потребителско ниво (или поне ако искате да си запазите гаранцията). Щеше да е далеч по-добре, ако (предвид сваляемият капак) батерията беше по-лесна за подмяна, ако това се наложи. Споменавайки батерията можем също да добавим, че на 5.5" смартфон повече му подхожда 2800 mAh - 3200 mAh батерия. Но покрай бюджетната ориентация на Modena не си позволяваме да сме много критични.

Резултати от тестовете за измерване на производителността

Antutu Benchmark

Screenshot_2015-11-05-18-18-34

Screenshot_2015-11-05-17-18-22

Antutu 3D Rating

Screenshot_2015-11-05-17-36-00

Vellamo Benchmark

Screenshot_2015-11-05-17-31-07

PCMark for Android

Screenshot_2015-11-05-17-06-16

GFXBench

Screenshot_2015-11-05-17-59-48

Screenshot_2015-11-05-17-52-21

Epic Citadel

Screenshot_2015-11-05-18-12-19

В Заключение

Tова е първата ни среща със смартфон на Coolpad и смело можем да кажем, че ни допадна. Комбинирайки ползата от наличието на Android 5.1, чипсет на Qualcomm и 5.5" дисплей с по-ниска разделителна способност, Coolpad Modena предлага едно много добро "смартфон" представяне и смело може да се нарече съвременен смартфон с прилични възможности. Към всичко това добавяме и добрата основна 8MP камера, която дори дава възможност за контрол от страна на потребителя на някои компоненти. Ако питате нас - бихме го предпочели пред повечето бюджетни представители (от този ценови клас) на добре познатите "маркови производители".

modena_front_first

Не е тайна, че дори пазарът в България вече може да предложи различни марки китайски производители и техните актуални или почти актуални модели смартфони. Присъствието на Coolpad на този пазар определено създава още повече интерес към китайските производители, особено когато става дума за смартфон (че даже два) предлагат от един от трите мобилни оператора. Наред с Modena, към момента в България се предлага и Porto - брат-близнак на Modena, но в едни по-компактни размери (а и не само), като съвсем скоро ще ви запознаем и с Porto.

Източник: Mobility.bg