Кръговата архитектура заличава йерархиите, но и не предлага място, където да можеш да се скриеш

"Когато нарисувам окръжност, веднага ми се приисква да изляза от нея, казва американският архитект Букминстър Фулър. За съжаление обаче на публиката все повече ѝ харесва да бъде ограждана, пише Стивън Роуз в "Обзървър", цитирана от Nie-Jenite.bg

И ако в 21 век още не сме започнали да обитаваме кръгли къщи, то все повече работим в сгради с кръгова форма, в които няма йерархия, но липсва и лично пространство. Кръгът се оказа ключовата модерна форма при офис сградите, както и начинът хората да бъдат организирани. Излизането от кръга става все по-невъзможно.

Накъдето и да се обърнете, сградите са кръгли – независимо дали става въпрос за Комуникационния център на правителството в Челтнъм, централата на Zappos.com – гиганта на онлайн търговията в Лас вегас или новия кампус на Епъл, който се строи в Калифорния.

Това много повече от съвпадение, отлезява Саймън Дени, артист от Нова Зеландия, който вкарва в работите си културата, натиска и жаргона новите технологии. Дени е забелязал приликата между хакерската култура и "съвременните радикални управленски практики". 

Главната от тях е холакрацията. За тези, които още несме запознати с радикалния мениджърски сленг холакрацията е "цялостна система на самоорганизация", която заменя традицонните йерархии с, предполага се, далеч по ефективните системи от анонимни служители, наречени "кръгове".

Сградата на Zappos, първата голяма компания, възприела принципа на холакрацията

6-zappos-hq

"Много повече като град, отколкото като бюрократична организация, управлявана отгоре-надолу. Когато един град удвои размерите си, нивата на иновации и продуктивност на глава от населението се покачват с 15%. Но когато една компания стане по-голяма, иновациите и продуктивността на глава служител обикновено спадат. Ние се опитваме да открием начин, чрез който Zappos да прилича повече на град и по-малко на бюрократична корпорация. В един град хората и фирмите се самоорганизират. Опитваме се да сторим същото, като превключваме от нормална йерархична структура към система, наречена холакрация, която позволява на служителите да действат по-скоро като предприемачи и сами да насочват работата си, вместо да са на подчинение на мениджър, който да им казва какво да правят." - обяснява Тони Шей, 39-годишен милионер и шеф на Zappos (макар че щом още е шеф, значи системата не е съвсем не-йерархична).

Компанията, която бе купена от Амазон за 1,2 млрд. долара, е образец на тренди страт ъп копания, там говорят за служителите си като за "общност" и "семейство"  и кръгообразният им кампус прилича на работна диаграма, увеличени до размерите на сграда.

Новата сграда на Епъл, проектирана от Норман Фостър

1969

Историята с Епъл е сходна. Тяхната нова сграда е проектирана от Норман Фостър и трябва да бъде завършена догодина. Тя представлява издигнат, четириетажен минималистичен ринг, издържан в хладно-елегантната естетика на останалите продукти на компанията. Епъл не бързат толкова да усвояват холакрацията, но никога не са сприали да търсят иновациите и също работят в такава посока. "Концепцията на сградата е съдействие и флуидност. Искаме сградата да се обхожда лесно, затова накрая се спряхме на кръга",  обяснява изпълнителния директор Тим Кук.

Британския правителствен комуникационен център, галено наречен "поничката"

5060

Обратно на всички очаквания и Правителственият комуникационен център започна флирт с холакрацията и сега бивши хакери и правителствени костюмари въртят кръгчета из коридорите на сградата, наречена на галено "поничката". 

Това не е странно обяснява Дени: 

"Големите организации бързо възприемат хакерски техникии като "хакатоните", където служителите са поканени да бъдат игриви, креативни и дори подривни". 

"Днес търговските организации и хакерските групи разработват смесица от "отгоре-надолу" и "отдолу-нагоре" техники: напрежение, подхранвано, за да насърчава насочената, ефективна дейност и също така да съжителства с бъркотията, необходима, за да може следващото голямо нещо да се роди", коментира още той.

Архикектурата винаги е отразявала структурата на властта на онези, които я създават, макар че в по-голямата част от западната история тя е придобивала доста по-класическа форма.

Холандският архитект Рем Колхаас беше един от първите, който приложи новата кръгообразна логика, при проектирането на Китайската държавна телевизия. Вместо небостъргач, Колхаас уви сградата, срещайки началото и края й в гигантска примка, в името на оперативната ефективност.

Китайската държавна телевизия, проектирана от Рем Колхаас

004_rem_koolhaas_cctv_headquarters_theredlist

Интересно е да се отбележи, че кръговите постройки в античността като стадионите, са служили на спектакъла и зрелището. Или малко по-зловещо затворите, където килиите са разположени кръгово, за да имат надзирателите постоянен контрол и да няма къде да се скриеш.

Източник: Nie-Jenite.bg / "Обзървър"