Скандалът с приликата между нейното изказване пред националната конференция на Републиканската партия и слово от 2008 г. засенчи както появата на съпруга й като истински шоумен, така и пламенната реч на Руди Джулиани в негова подкрепа

През голяма част от кампанията на Доналд Тръмп досега жена му Мелания не можеше да бъде забелязана - до него по-често беше дъщеря му, бизнесдамата Иванка.

Злите езици разправят, че настоящата г-жа Тръмп, която е родом от Словения, се притеснява, че не владее английския достатъчно добре.

Виж още: Седем факта за Мелания - балканската съпруга на Доналд Тръмп

На националната конференция на Републиканската партия, която се очаква да издигне съпруга й за кандидат-президент, тя обаче се появи да говори пред близо 2500-те делегати още в първия ден на форума.

Речта й беше анонсирана от самия Доналд, който излезе на сцената като шоумен - или звезда на кеча от WWE, под звуците от хита на "Куин" We Are the Champions.

Кратката му, но ефектна поява щеше да затъмни думите на Мелания, която старателно изчете текста си, като се запъваше на места - ако коментатори не бяха разкрили прилики със словото, произнесено от Мишел Обама през 2008 г., пред националната конференция на Демократическата партия. 

"Моите родители ме научиха на някои ценности: че човек трябва да работи упорито за своите цели в живота, че казаното от теб те обвързва и трябва да изпълняваш обещанията си, че трябва да се отнасяш към другите с уважение", казва Мелания.

А Мишел тогава е заявила: "Барак и аз сме възпитани с толкова много еднакви ценности:  че човек трябва да работи упорито за своите цели в живота, че казаното от теб те обвързва и не трябва да се отмяташ от него, че е редно да се отнасяш към другите с уважение и да пазиш достойнството им, дори да не ги познаваш и дори да не си съгласен с тях."

Г-жа Тръмп продължава: "Родителите ми ме учеха да проявявам тези качества всеки ден. Това е урок, който аз предавам и на нашия син. И ние се нуждаем да предадем тези уроци на следващите поколения, които да ги спазват, защото искаме децата на тази нация да знаят, че единственото ограничение пред техните постижения е обхватът на мечтите и желанието да работят за осъществяването им."

Съставителите на речта са имали предвид собствените й житейски вдъхновения, а на места са включени пасажи, които отразяват нейното мислене, обясниха нейните пиари след гафа.

Самият Тръмп ще се изкаже пред делегатите чак в четвъртък, а ден по-рано е ред на кандидатът му за вицепрезидент Майк Пенс.

В акцент от първия ден на форума в Кливланд се превърна пламенната реч бившия нюйоркски кмет Руди Джулиани (1994-2001), който стана световноизвестен след атентатите от 11 септември, а сега говори по един от лозунгите на кампанията: "Да направим Америка отново сигурно място за живеене".

Той напомни, че с Доналд са приятели от 30 години и той винаги с готовност - и анонимно - е подпомагал общината и органите на реда. Критиките му пък бяха отправени не само към Хилари Клинтън в качеството й на бивш държавен секретар, а и срещу правозащитното движение Black Lives Matter, което протестира срещу полицейския произвол срещу афроамериканците.