Покрай пандемията от новия коронавирус си припомняме екранизациите на сродни апокалиптични сюжети, от които ни настръхват косите: "Сблъсък", "12 маймуни", "Щамът Андромеда", "Зараза", "28 дни по-късно", "Аз съм легенда" (видео)

Паника и хаос по улиците и в магазините; медийна истерия, лъжи и дезинформации; намеса на военните и героични вирусолози в защитни костюми ... - това са обичайните компоненти на всеки научнофантастичен филм за глобална пандемия, която изтрива от лицето на Земята почти цялото човечество (или значителна част от него).

Виж още: 10 реални причини за края на света

Човек докосва лицето си средно 3000 пъти на ден, три до пет пъти на всяка минута, припомня ни от екрана един от героите в "Заразяване" (Contagion) на реж. Стивън Содърбърг. Филмът от 2011 г., събрал звезден актьорски ансамбъл, проследява с документална точност как в рамките на пет месеца една епидемия възниква, разпространява се в световен мащаб и бавно, но сигурно бива овладяна, макар и с цената на много жертви.

Звучи познато, нали? Много преди обявяването на новия коронавирус (COVID-19) за пандемия някои наблюдатели се шегуваха горчиво, че "Заразяване" вече е документален филм. Още в края на януари, близо десетилетие след появата си, той влезе в Топ 10 на най-наеманите кинозаглавия в iTunes, редом с претендентите за "Оскар 2020".

Виж още: COVID-19: Как да се подготвим за пандемия

Тръпки побиват зрителите още от началните кадри с героинята на Гуинет Полтроу, бизнесдама от US щата Минесота, която се завръща от командировка в Хонконг с грипоподобни симптоми и умира часове по-късно. Едва финалът на филма разкрива защо точно тя е нулевият пациент...

"Нищо не се разпространява така, както страхът", гласи рекламното изречение на "Заразяване"

Не така благоприятно за човечеството се разгръщат събитията в "12 маймуни" (1995) на Тери Гилиъм. Действието се развива в постапокалиптичен свят, през 2035 г., откъдето главният персонаж Джеймс Коул (Брус Уилис) е пратен назад във времето, в края на ХХ век, за да осуети разпространението на заразата.

По филма, смятан от Гилиъм за своеобразно продължение на антиутопията му "Бразилия", е създаден и едноименен сериал, който вървя четири сезона (2015-2018 г.) по американския канал SyFy.

Там ролята, която донесе на Брад Пит номинация за "Оскар" и награда "Златен глобус", е поверена на жена - Емили Хемпшир. В главния персонаж се превъплъщава Арън Станфорд, а д-р Райли (Маделин Стоу в оригиналния филм) се играе от Аманда Шул.

"Щамът Андромеда" (1969) е роман на Майкъл Крайтън, по който също има пълнометражен филм и минисериал, съответно през 1971 и 2008 г. Там смъртоносният вирус идва от Космоса и с течение на времето мутира с неочаквани последствия...

Първата екранизация е на режисьора Робърт Уайз, носител на "Оскар" за класическите филмови мюзикъли "Звукът на музиката" и "Уестсайдска история", но заснел и фантастики като "Денят, в който Земята спря" и първия "Стар трек" филм. В тв поредицата, продуцирана от Ридли Скот и Тони Скот, пък участват актьори като Бенджамин Брат, Ерик Маккормак, Виола Дейвис, Андре Броуър.

Екранизация е и "Аз съм легенда" (2007) на реж. Франсис Лоурънс, по едноименния роман от писателя фантаст Ричард Матисън, който е пренасян на екран два пъти преди това - в "Последният човек на Земята" (1964) и The Omega Man (1971).

Виж още: Как умират градовете

В по-старите филми ролята на вирусолога Робърт Невил изпълняват съответно Винсънт Прайс и Чарлтън Хестън. В най-новата версия, с Уил Смит, заразата възниква след неуспешен опит за създаване на лекарство срещу рак и заличава 90% от човешкото население - а оцелелите превръща в зомбита.

Друга голяма холивудска звезда също се нагърбва с ролята на специалист по пандемиите в свят, превзет от зомбита. В "12 маймуни" Брад Пит е от другата страна на барикадата, но в "Z-та Световна война" от 2013 г., вече далеч по-зрял, работи за Световната здравна организация (СЗО) и разследва източника на инфекцията, за да предотврати зомбифициране на цялото човечество.

Фотогалерия: Светът загива пред очите на Брад Пит

Най-касовият зомби филм по онова време, на който актьорът бе и продуцент чрез компанията си "План Б ентъртейнмънт", трябваше да има продължение от режисьора Дейвид Финчър, но засега проектът е в изчаквателна фаза.

Все пак феновете не губят надежда да видят на екрана повече от едноименната книга на Макс Брукс, която спекулира как биха подходили към епидемия с такъв мащаб различните държави по света...

Как се разпада британското общество при разпространението на силно заразен бяс, който за секунди превръща хората в неконтролируеми зверове, е темата и в "28 дни по-късно" (2002) на Дани Бойл. В главната роля е Килиън Мърфи, звезда в още една фантастика на същия режисьор, "Проектът Съншайн" (2007).

След пет години режисьорът продуцира "28 седмици по-късно", а се говори и за трети филм, "28 месеца по-късно".

За разлика от оригинала, финалът на продължението е песимистичен и не оставя никаква надежда, макар че половин година по-късно епидемията е овладяна, а редът - възстановен... но не задълго.

За разлика от фантастичните сюжети, минисериалът "Гореща зона" / The Hot Zone, излъчен по "Нашънъл джеографик" миналата година, проследява появата на вируса ебола и осуетяването на потенциален епидемичен взрив в САЩ в края на 80-те.

Несъстоялата се глобална криза е пресъздадена с документална точност, а в основата са действителни събития, които са описани подробно в едноименния бестселър на Ричард Престън.

Сюжетът: През 1989 г., в научна база до американската столица Вашингтон за първи път е документирана поява на смъртоносната ебола на американска земя.

Откриването и последващото овладяване на смъртоносния филовирус, чиито нива на смъртност по онова време достигат до 90%, са заслуга на група смели учени и военни, водени от подполк. Нанси Джакс (звездата от сериала "Добрата съпруга" Джулиана Маргулис) и Уейд Картър (Лиъм Кънингам, популярен като Сер Давос Държеливия от "Игра на тронове").

Маймуни са преносители и на вируса, плъзнал от Африка в САЩ в "Зараза" (Outbreak, 1995), който е най-близо до събитията около скорошната епидемия от ебола в западните държави от Черния континент.

Във филма на Волфганг Петерсен се снимат известни актьори като Дъстин Хофман, Рене Русо, Куба Гудинг-младши, Морган Фрийман, Доналд Съдърланд и младият още Патрик Демпси, а основният сблъсък на учените е както с непознатия вирус, така и с военните, които налагат карантина с всякакви средства.

Епидемия, но от супергрип, избухва и в епичния роман на Стивън Кинг "Сблъсък" / The Stand (1978), издаден у нас в три тома. Най-обемното му произведение, което в пълното си издание е близо 1200 страници, е сравнявано от самия писател с фентъзи епоса на Толкин "Властелинът на пръстените".

Навремето авторът сам адаптира за екрана своя мащабен постапокалиптичен роман. С неговата благословия - и специално пренаписан финал - сега е заснет нов сериал с участието на Джеймс Марсдън, Амбър Хърд, носителката на "Оскар" Упи Голдбърг като 108-годишната майка Абигейл и Александър Скарсгард ("Легенда за Тарзан", сериала "Истинска кръв") в ролята на злодея.

Оригиналният минисериал от 1994-та, който е сред най-добрите екранизации по Стивън Кинг, е с актьорите Роб Лоу, Лаура Сан Джакомо, Ед Харис, Моли Рингуолд, Гари Сайниз и Джейми Шеридан в ролята на демоничния Рандал Флаг, който се появява и в други книги от същия автор.

По собствената си книга "Заразата" / The Strain от трилогията "Напаст", написана съвместно с Чък Хоган и превърната в комиксова поредица, носителят на "Оскар" Гийермо дел Торо продуцира и сериал с четири сезона, излъчвани през 2014-2017 г. Към тях като сценарист се присъединява Карлтън Кюз, нашумял със сериала "Изгубени".

Тук щамът от заглавието има древен произход и причинява вампиризъм, а самият Дел Торо обяснява, че са се опитали да постигнат максимално документален снимачен стил. Подхода на екипа към научната страна пък определя като  "готически".

В главните роли са Кори Стол като д-р Еф Гудуедър от Центъра за контрол на заболяванията (CDC) в Ню Йорк и ветеранът Дейвид Брадли (Аргус Филч от екранизациите за Хари Потър, Уолдър Фрей в сериала "Игра на тронове"), който тук играе преживелия Холокоста проф. Абрахам Сетракян.

Към внушителния списък от филми и сериали с пандемичен сюжет напоследък се присъедини руският "Епидемия", разпространяван по "Нетфликс" под англоезичното заглавие To the Lake (букв. "Към езерото") и с възторжени отзиви от цял свят.

Поредицата екранизира дебютния роман на Яна Вагнер от 2011 г. "Вонгозеро". Сюжетът: Неизвестен нов вирус превръща столицата Москва в град на мъртвите, парите губят стойността си, онези, които все още не са се заразили, влизат в схватки за храна и гориво, царят хаос и беззаконие - а, според рекламното изречение: "Истинският враг не е вирусът, а човекът".

В главната роля е естонският актьор Кирил Кяро, популярен от украинския кримисериал "Нюхач", а му партнират Виктория Исакова, Маряна Спивак ("Нелюбов"), Анна Михалкова.

По книгата, кръстена на езеро в северната руска република Карелия, където героите търсят убежище, режисьорът на сериала Павел Костомаров е направил и пълнометражната версия "Епидемия. Вонгозеро", показана на миналогодишния Московски кинофестивал.