Покрай епидемията от ебола си припомнихме няколко филмови интерпретации на този апокалиптичен сюжет, от които ни настръхват косите (видео): "Сблъсък", "12 маймуни", "Щамът Андромеда", "Зараза", "28 дни по-късно", "Аз съм легенда"

Паника по улиците, медийна истерия, намеса на военните, героични вирусолози... - това са обичайните компоненти на всеки научнофантастичен филм за глобална пандемия, която изтрива от лицето на Земята почти цялото човечество (или значителна част от него).

Човек докосва лицето си средно 3000 пъти на ден, три до пет пъти на всяка минута, припомня ни от екрана един от героите в "Заразяване" (Contagion) на Стивън Содърбърг. Филмът от 2011 г. проследява с документална точност как в рамките на пет месеца една епидемия възниква, разпространява се в световен мащаб и бавно, но сигурно бива овладяна, макар и с цената на много жертви.

Не така благоприятно за човечеството се развиват събитията в "12 маймуни" (1995) на Тери Гилиъм. Действието се развива в постапокалиптичен свят, през 2035 г., откъдето главният персонаж Джеймс Коул (Брус Уилис) е пратен назад във времето, в края на ХХ век, за да осуети разпространението на заразата.

По филма, смятан от Гилиъм за своеобразно продължение на антиутопията му "Бразилия", е създаден и едноименен сериал, който тръгва по американския канал SyFy в средата на януари 2015.

Там ролята, която донесе на Брад Пит номинация за "Оскар" и награда "Златен глобус", е поверена на жена - Емили Хемпшир, в главния персонаж се превъплъщава Арън Станфорд, а д-р Райли (Маделин Стоу в оригиналния филм) се играе от Аманда Шул.

"Щамът Андромеда" е роман на Майкъл Крайтън от 1969 г., по който също има пълнометражен филм и сериал, съответно през 1971-ва и 2008 г. Там смъртоносният вирус идва от Космоса и с течение на времето мутира с неочаквани последици...

В тв поредицата, продуцирана от Ридли Скот и Тони Скот, участват актьори като Бенджамин Брат, Ерик Маккормак, Виола Дейвис, Андре Броуър.

Екранизация е и "Аз съм легенда" (2007) на реж. Франсис Лоурънс, по едноименния роман от фантаста Ричард Матисън, който е пренасян на екран два пъти преди това - в "Последният човек на Земята" (1964) и The Omega Man (1971).

Виж още: Как умират градовете

В по-старите филми ролята на вирусолога Робърт Невил изпълняват съответно Винсънт Прайс и Чарлтън Хестън. В най-новата версия, с Уил Смит, заразата възниква след неуспешен опит за създаване на лекарство срещу рак и заличава 90% от човешкото население - а оцелелите превръща в зомбита.

Друга голяма холивудска звезда също се нагърбва с ролята на специалист по пандемиите. Брад Пит в "Z-та Световна война" е от Световната здравна организация (СЗО) и разследва източника на инфекцията, за да предотврати превръщането на цялото човечество в зомбита. Миналото лято 3D филмът стана най-касовата продукция с участието на Пит, който е и негов продуцент. 

Фотогалерия: Светът загива пред очите на Брас Пит

Продължението е неминуемо и феновете се надяват там да видят повече от едноименната книга на Макс Брукс, която спекулира как биха подходили към епидемия с такъв мащаб различните държави по света.

Как се разпада британското общество при разпространението на силно заразен бяс, който за секунди превръща хората в неконтролируеми зверове, е темата и в "28 дни по-късно" (2002) на Дани Бойл. В главната роля е Килиън Мърфи, звезда в още една фантастика на Бойл, "Проектът Съншайн" (2007).

След пет години режисьорът продуцира и продължението "28 седмици по-късно", а се говори и за трети филм, "28 месеца по-късно".

За разлика от оригинала, финалът на продължението е песимистичен и не оставя никаква надежда, макар че половин година по-късно епидемията е овладяна, а редът - възстановен... но не задълго.

Маймуни са носители и на вируса, плъзнал от Африка в САЩ в "Зараза" (Outbreak, 1995), който най-близо до събитията около настоящата епидемия от Ебола в западните държави от Черния континент.

Във филма на Волфганг Петерсен се снимат известни актьори като Дъстин Хофман, Рене Русо, Куба Гудинг-младши, Морган Фрийман, Доналд Съдърланд и младият Патрик Демпси, а основният сблъсък на учените е както с непознатия вирус, така и с военните, които налагат карантина с всякакви средства.

Епидемия, но от супергрип, избухва и в "Сблъсък" / The Stand от Стивън Кинг. Самият писател взима участие в екранизацията на своя постапокалиптичен епос като сценарист.

Минисериалът от 1994-та е с актьорите Роб Лоу, Лаура Сан Джакомо, Ед Харис, Моли Рингуод, Гари Сайниз и Джейми Шеридан в ролята на демоничния Рандал Флаг, който се появява и в други произведения на Кинг.

На фаталния 13 октомври, ден след премиерата в САЩ, у нас по "Фокс" тръгва петият сезон на "Живите мъртви", всеки понеделник в 23,50 ч. По този повод от 16 ч. в Княжеската градина в София, при входа на метрото откъм бул. "Цар Освободител", плъзват ходещи зомбита.

Зрителите също имат възможност да се превърнат в зомбита, като качат своя снимка в приложението Dead Yourself, което може да се свали от Google PlayStore или App Store.

Предишният сезон остави Рик и групата в капан, пред мрачна съдба и събра над 16 млн. зрители само в САЩ. В новите епизоди се разкриват мотивите на хората при крайната гара и съдбата на изгубените от групата, появява се и надежда за лечение във Вашингтон.