Най-дългата нощ на Пловдив се завръща за 13-а поредна година, за първи път в три вечери - 15, 16 и 17 септември.

Започнало като "Нощ на музеите и галериите" през 2005 г. по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви (основатели на галерия "Сариев" и фондация "Отворени изкуства"), днес Нощ/Пловдив е съвкупност от местни, национални и международни проекти, които разширяват културната карта на Пловдив. 

През последните години фестивалът събира между 40 и 60 хил. души публика за над 120 артистични проекта, разположени на 60-70 места в града под тепетата.

Тази година организаторите на Нощ/Пловдив избират от над 70 проектни предложения във всички артистични сфери: съвременно и традиционно визуално изкуство, театър, кино, съвременен танц, пърформанс и др.

Съдържанието през 2017-а по традиция е разпределено в тематични подпрограми:

- "Музеи, галерии, ателиета" за първи път поставя акцент върху ателиетата като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството;

Програма PLOVEDIV на Симеон Тодоров, Александър Матюсън, Алекзандра Кевин. Снимка: Лина Кривошиева

- "Град и култура" представя културното съдържание на читалища, театри, библиотеки, общностни и религиозни центрове, културни домове, кинозали; 

- "Клуб и музика" представя алтернативните клубни пространства в града;

- "Публични пространства" работи за развитието на културната карта на Пловдив, като представя артистични проекти в открити публични пространства;

- "Малката Нощ" включва събития за най-младата и будна аудитория.

Виж още: "FLUCA австрийски културен павилион" oткрива своята сцена за сезон 2017

Акцент в Нощ/Пловдив 2017 е и програмата "Отворени изкуства" с мотото "Тук навсякъде", в която организаторите си партнират с някои от най-активните международни културни институти и посолства, за да представят специална селекция на артистични проекти от Австрия, Франция, Израел, САЩ, Финландия, Испания, Индонезия, Корея и нашата страна.

Кураторски тур на Национални есенни изложби, куратор Галина Лардева, локация: Балабановата къща. Снимка: Емран Махмуд

За първа година фондация "Отворени изкуства" се готви да покаже и артистичен проект от международната мрежа за изкуство в публични пространства In Situ, на която е член от есента на 2016 г.

По случай 10-годишнината на "Отворени изкуства" в програмата се очаква и юбилейна изложба, която чрез инсталации, произведения на изкуството, видео, снимки и архивни материали припомня някои от най-интересните проекти и творци у нас и в чужбина от дейността на фондацията.

Повече подробности за цялата програма на Нощ/Пловдив се очакват съвсем скоро. За актуална информация следете Night.bg и Facebook.com/museum.night.plovdiv.

Нощ/Пловдив и тази година се подготвя в съорганизаторство с фондация "Америка за България" и Община Пловдив.

За международната артистична програма съдействат посолствата на Австрия, Израел, Финландия, САЩ и Индонезия, а също така Френският институт и Институтът Сервантес.

Фестивалът работи в партньорство и с Обединена българска банка, "Виза", "Абсолют", MentorMate, EVN, фондация "Пловдив 2019".

Източник: Key Events & Communication