Генетичните изследвания показват, че сегашното население на България е част от Дунавското семейство, като най-близки сме до румънци, гърци и унгарци

Иво Кременски, началник на Националната генетична лаборатория, уточни, че нашите предци са били в прародината си преди 6000 години, а преди 2000 са стигнали до Англия, информира Би Ти Ви.

Проф. Кременски обясни, че най-добрата методология на изследване е по Y-хромозомите. По негови думи изследванията по майчина линия, които ни свързват с италианците, са значително по-неточни. 

Експертът беше категоричен, че когато се коментира произходът на българите, това трябва да става в контекста на археологическите, историческите, лингвистичните, културните и чак след това на генетичните факти.

По думите на професора най-голямата полза от генетичните изследвания е не да доказват кои сме и откъде сме дошли, а възможността за диагностика, профилактика и ефективно
лечение на всички болести.

Имаме над 7000 генетични болести, които се предават с висок риск и 50 000 души в България, които се нуждаят от помощ, предупреди проф. Кременски. Той е на мнение, че всички научни центрове, свързани с генетичните изследвания у нас, трябва да отговарят на нуждите на болни и бременни, а не да се пращат проби в чужбина.

Проф. Кременски коментира и темата за дълголетието. По негови думи продължителността на живот зависи не само от гена, но в голяма степен и от начина на живот. 

Затова преди 50 години България е била на челните места по брой столетници - техните деца днес не живеят в планината, а в града, поясни той.

Виж още: Къде са най-сексапилните жени в България