Дъждовните червеи могат да бъдат използвани за производството на екологични торове, на висококачествени протеини за различни храни

В различните реалити формати често срещана задача е да карат участниците да ядат гадни неща, а едно от "блюдата" обикновено съдържа червеи. Наистина ли обаче това е толкова неприятно.

По темата ни карат да се замислим учени от Томския държавен университет в Русия, които предлагат да човечеството много по-сериозно да започне да използва дъждовните червеи като суровина. 

В съобщение на учебното заведение, цитирано от Газета.ру, изследвателите предлагат червеите да бъдат ползвани при производството на лекарства, козметични средства и на хранителни продукти.

Според проф. Андрей Бабенко дъждовните червеи могат да бъдат използвани за производството на екологични торове, на висококачествени протеини за различни храни, а също на биологично активни компоненти за фармацевтични и козметични препарати заради високото съдържание на протеини в техния организъм.

Виж още: 13 шокиращи тайни на хранителната индустрия

"В съвременното селско стопанство има високопродуктивни породи свине, крави, кокошки, защо да не бъде създадена високопродуктивна порода червеи? Това също е животновъдство. Червите са с високо съдържание на протеини. Експерименти показват, че те не отстъпват на тези в телешкото и в другите ценни породи домашни животни", коментира Бабенко. 

"Освен това, казано на шега, червеите са месо без кости. На Земята не съществува друг организъм, в който чистата мускулна маса да е над 70 процента", допълва още той.

На този етап от червеи се произвежда протеиново брашно и то под формата на експеримент.

Източник: Gazeta.ru