Учени са открили техника за възстановяване спомени с помощта на светлината

Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване, което в глобален мащаб засяга десетки милиони души. Има обаче известна светлина в края на тунела и тя се крие в... светлината

Спомените, които изчезват при болестта на Алцхаймер не са загубени завинаги и могат да бъдат възстановени. Научен екип на Центъра за генетика на невронните вериги RIKEN-MIT е демонстрирал, че спомени могат да бъдат възобновени с помощта на светлината, пише CNET, цитирана от агенция "Фокус". 

Екипът, ръководен от Сусуму Тонегава, успешно е използвал техника, наречена оптогенетика, за да възстанови спомени в мозъка на лабораторни мишки, болни от Алцхаймер.

Това показва, че заболяването засяга извикването, а не формирането и съхранението на спомени. Проучването дава надежда, че свързаното със загуба на паметта състояние може да бъде обратимо и при хора.

Виж още: 10-те предупредителни признака за болестта на Алцхаймер​

Оптогенетиката е инвазивна техника, която включва директно насочване на светлинни импулси към генетично маркирани клетки. Методът може да служи за контролиране на невронна активност, но засега не се използва при хора. „Това е проучване, което има за цел да тества концепция," казва Сусуму и допълва, че дори, ако изглежда, че даден спомен е изчезнал, той все още е там. И въпросът е как този спомен да бъде възстановен.

Експериментът

Екипът е установил, че дендритните разклонения са от ключово значение за възвръщането на спомени, поне при мишки. Това са малки издатини в дентритите на невроните, които са отговорни за образуването на синапсни връзки. Обикновено дентритните разклонения се формират по естествен път при генериране на спомен.

При опитните мишки с Алцхаймер дендритните разклонения са се скъсили с развитието на болестта. Чрез фибро-оптична светлинна стимулация, изследователите са били в състояние да регенерират разклоненията и спомените на мишките са били възстановени.

Екипът е поставил мишки с Алцхаймер и контролна група от здрави гризачи в помещение, където са били подложени на лек електрически шок. Един час по-късно двете групи са реагирали със страх на помещението. След няколко дни обаче само мишките без Алцхаймер са реагирали със страх, което е показало, че мишките с дегенеративното състояние са забравили за помещението.

Виж още: Сорт какао може да бъде ключ за лечението на Алцхаймер​

Учените са използвали вирус, за да бъдат маркирани мозъчните клетки, които са били активни при изпитването на страх. Втори вирус пък е бил използван за модифициране на същите клетки, така че да са чувствителни към светлина. Когато учените са реактивирали тези клетки със светлина, мишките с Алцхаймер отново са показали страх.

Спомените, активирани с метода са изчезнали след един ден. Това е довело екипа до заключението, че изчезването на спомените е свързано със загубата на дендрити. Изследователите са стимулирани растежа на дендритни разклонения със светлинни импулси и страхът от помещението се е появил и е останал в продължение на шест дена.

Източник: Агенция "Фокус"