Първият проект вече е с издадено разрешително, а другите два все още вървят процедури

До няколко години се очаква в София да се издигат три небостъргача - на изхода на бул. "Цариградско шосе", до "Пирогов", както и до мол "Парадайз", съобщава в. "24 часа".

Към момента трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж, обяви главният архитект на София Здравко Здравков и добави, че за другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията.

"София капитъл сити" 

Най-близо до реализиране към момента е проектът за 126-метровата офис кула "Капитал Форт" на бул. "Цариградско шосе". Той е част от проекта "София капитъл сити" на компанията "Форт Нокс", чийто първи етап включва три сгради, а кулата е първата от тях. 

Виж още: Коя е най-високата сграда в страната

Плановете на компанията включват също така построяването на втори небостъргач - "Скай форт", като е предвидено той да бъде висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над земята и обща площ от 40 хил. кв. м. За "Скай форт" са замислени да има три етажа подземни паркинги, кафене, заведение, панорамна площадка на върха, които да бъдат обслужвани от 19 асансьора. 

Проектът за визията е на "А и А архитекти" - компанията на арх. Ангел Захариев, съпруг на правосъдната министърка Екатерина Захариева. Дело на архитектурното студио са няколко от сградите в Бизнес парка, жилищният комплекс "Резиденшъл парк" и детският музей "Музейко".

"Град в града"

Вторият проект за небостъргач в София представлява цял комплекс с лагуна по средата и носи името "Град в града". Проектът е дело на турската компания "Гаранти коза" върху терен от 100 дка на мястото на бившия завод за мотокари близо до "Пирогов". В него се включват 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите "Гешов" и "Тотлебен".

Компанията вече започна реализацията на първия си проект в София - "Гранд каньон" в "Младост 3", който е на мястото на бившия магазин "Аско Деница". Там е предвидено да има има мол, хотел, 20 хил. кв. м парк, жилищна част, офиси, амфитеатър и други. "Гранд каньон" ще се простира на 138 000 кв. м, а трите му сгради ще се казват "Витоша", "Рила" и "Пирин". Проектът носи името "Гранд каньон", тъй като кулите ще "израстват" от подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон.

"Парадайз Тауър"

Третият небостъргач, който се очаква да се издига до няколко години в София е "Парадайз Тауър". Проектът е за 215-метрова кула на булевардите "Т. Каблешков" и "Черни връх". Инвеститор е собственикът на близкия мол "Парадайз". Предвижда се сградата да бъде на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. В проекта е включена и топла връзка между небостъргача и мола. Идеята на инвеститорите е на покрива на небостъргача да има панорамна площадка със свободен достъп.

Проектите за "Гранд каньон" и 3-ия небостъргач - "Парадайз Тауър", ще се разглеждат от експертния съвет по устройство на територията на 28 октомври.

Източник: в. "24 часа"