Наемите за офис площи в София се покачват, но в страната като цяло се отчита леко понижение, сочи статистиката за 2014 г.

187 разрешителни за строеж на нови административни сгради в страната с обща разгъната застроена площ (РЗП) 174 777 кв.м са били издадени през изминалата година, сочат обобщените данни, цитирани от Profit.bg. Спрямо предходната 2013 г. броят на разрешителните се е повишил с 19,9%.

През 2014 г. в София са издадени 27 разрешителни за строеж на нови офис сгради, общо 83 461 кв. м, сочи доклад на Sollers. Рекордьорът обаче е

Бургас, където отчитат най-голям ръст спрямо последните шест години -

29 разрешителни (10 774 кв. м), близо пет пъти повече в сравнение с 2013-а. Във Варна броят на издадените разрешителни за строеж на нови административни сгради през 2014 г. е 11 (за 10 532 кв. м), а в Пловдив през - 20 (за 24 882 кв.м).

Единствената офис сграда от високия клас, която отвори врати миналата година, е "Инфинити Тауър" на бул. "България", до "България мол". Кулата е висока 19 етажа и има отдаваема площ 21 хил. кв. м, като засега е отдадена на около 80%. Със завършването й общият обем офис площи в страната се увеличи с 1,31%.

За настоящата година е отложено завършването на бъдещата най-висока сграда в страната, 126-метровата офис сграда "Капитал форт" на бул. "Цариградско шосе", с 80 000 кв.м РЗП.

Обемът на замразените офис площи в страната остана голям и през 2014 г. Към края на октомври

процентът на свободните офис площи се понижи

до 16,99% за територията на София, което е спад с 2,59 пункта в сравнение с края на 2013 г.

Тъй като данните за издадени разрешителни за строеж и започнато ново строителство сочат ниска степен на реализиране на много мащабни проекти, и през тази година се очаква недостиг на първокласни офиси с наличие на добра локация, енергийна ефективност, паркоместа, удобен обществен транспорт и т.н.

В периферните райони на София е позициониран най-голям дял офис площи - 49,28%, в широкия център - 47,19%, а в т.нар. "топцентър" - едва 3,53% от всички офис сгради в столицата.

Данните за 2014 г. сочат още, че търсенето на офис площи и реализирането на сделки в сегмента се е покачило спрямо предходната година, като някои от първокласните проекти са достигнали почти пълна заетост.

Фокусът на търсещите компании е именно върху офис сгради от клас А. Наемателите проявяват

интерес към сградите, предлагащи енергийна ефективност,

като под внимание се взимат още справедливата цена, достъпността до офис сградата, наличието на паркинг, доброто разположение, представителността, наличието на допълнителни придобивки (магазини, фитнес и др.).

Най-много свободни офис площи има в периферията и широкия център - съответно 19,21 и 15,13%. Търсят се както средни по площ офиси (150-300 кв. м), така и по-големи, над 500 кв. м.

Офисите с площ над 1000 кв. м са предпочитани предимно от IT компаниите и фирми, които разширяват дейността си.

Тенденцията фирмите да се местят от централните части на София към периферията се запази и през 2014 г., сочи още статистиката.

Топцентърът вече не е сред предпочитаните локации

заради високите такси, ограничените часове при паркиране (и изобщо затрудненото паркиране). Върху това влияят също липсата на големи офис площи и сливането на бизнеса с бита заради сградите със смесено предназначение, които преобладават в центъра на града.

Бизнес сградите в периферните райони на столицата привличат с по-ниски наеми, добри специфики, по-лесен и бърз достъп - както за служители, така и за клиенти, докато офис сградите в централните части са предпочитани от фирми, които имат ежедневна работа с институции.

Най-атрактивните локации за наемане на офис площи в София са булевардите "Цариградско шосе", "България", "Тодор Александров" и "Черни връх".

През настоящата година, със завършването на първия и втория метродиаметър, се очаква да се увеличи интересът към района на летище София, Бизнес парка, Камбаните и бул. "Черни връх", където са ситуирани голяма част от офис сградите в столицата.

Наемането на офиси все още се предпочита пред закупуването им

Покупка на офиси се наблюдава предимно от малки компании, които търсят и по-малки площи. Най-често се заплаща чрез кредит или в брой плюс кредит, като за вземане на решение за покупка са необходими от три до шест месеца.

Повишеното търсене на качествени офиси в София през последната година и ниското предлагане обаче неминуемо се отразиха на наемните цени на бизнес имотите. През 2014 г. наемите за първокласни офис площи в столицата варираха от 8 до 14 евро/кв. м, докато предходната година горната граница беше 12 евро/кв. м.

В морската ни столица наемните цени на офиси клас А остават непроменени - от 6 до 8 евро/кв. м. Наемите на офис сградите клас В в по-големите градове остават стабилни, с едва забележими колебания надолу в тон с миналогодишните прогнози, като за цялата страна статистиката на Sollers отчита

0,56% понижение на годишна база

В София наемите на второкласни офис площи продължават да се движат между 6 и 8 евро/кв. м, като централните райони продължават да държат най-високите цени. Във Варна и Бургас най-скъпите офиси под наем клас В също се намират в топцентъра.

Продажните цени на офис площите клас В в страната през 2014 г. се задържаха стабилни. За София те са в порядъка от 650 до 1100 евро/кв. м, за Варна - от 600 до 1050 евро/кв. м, а за Бургас - от 550 до 800 евро/кв. м.

По данни на Sollers средната доходност на офис площите клас А и В за страната към края на годината е 6,40%, като най-високата е отчетена в София - 6,76%.