В Пьонгчан 2018 все пак могат да участват руски спортисти, които ще бъдат поканени да се състезават под олимпийския флаг

Четири години след като бе домакин на зимните олимпийски игри в Сочи - и две години след отстраняването й от летните олимпийски и параолимпийски игри в Рио, Русия е наказана да пропусне и Пьонгчан 2018.

Изпълкомът на Международния олимпийски комитет (МОК) се мотивира със заключенията на комисията, оглавявана от бившия швейцарски президент Самуел Шмид, която разследваше системните манипулации на антидопинговата система в Русия и по-специално антидопинговата лаборатория в Сочи 2014.

Виж още: Сочи 2014 - впечатления от първо лице

Правата на отделните руски спортисти, които не са нарушили антидопинговите правила, трябва да бъдат защитени, уточнява комисията "Шмид", затова санкцията е насочена към Руския олимпийски комитет.

Така на зимните стартове в Южна Корея от 9 до 25 февруари могат да участват индивидуални състезатели и отбори от Русия, но не под руския флаг, а като "олимпийски състезатели от Русия" (ОСР), а на церемониите по награждаването им ще звучи олимпийският химн.

С подбора им са натоварени четирима представители от МОК, ITA, Световната антидопингова агенция (WADA) и подразделението "Спорт без допинг - DFSU" (Doping-Free Sport Unit) в обединението на международните спортни федерации.

На игрите в Южна Корея няма да бъдат акредитирани представители на руското министерство на спорта, а тогавашният министър на спорта Виталий Мутко и неговият бивш заместник Юрий Нагорних няма да бъдат допускани на бъдещи олимпийски състезания.

Индивидуално са наказани още тогавашният шеф на организационния комитет в Сочи Дмитрий Чернишенко, който е изваден от координационния комитет за Пекин 2022, и председателят на Руския олимпийски комитет Александър Жуков, отстранен като член на МОК.

Отделно Руският олимпийски комитет трябва да заплати на МОК 15 млн. долара - разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби плюс бюджета на новосъздадената Независима организация за допинг тестове (ITA), която е призвана да възстанови репутацията на антидопинговата система.

Страната има традиции и дългогодишни успехи в зимните спортове, особено в дисциплини като хокей на лед и фигурно пързаляне.

МОК си запазва правото да вдигне забраната за участие в церемонията по закриването на зимните олимпийски игри в Пьонгчан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от Москва, местния олимпийски комитет, федерациите и спортистите.

Председателят на МОК Томас Бах окачестви случилото се като безпрецедентна атака срещу олимпийските игри и спорта, като изрази надежда, че този компрометиращ епизод ще послужи като катализатор за по-ефективна антидопингова система начело с WADA."

Като спортист съчувствам на всички невинни състезатели от различни държави, които са станали жертва на тази манипулация, категоричен беше Бах и увери, че се търсят начини те да бъдат компенсирани за моментите, които са пропуснали на финиша или на почетната стълбичка.

Виж още: Край на олимпийските рекорди