След като коментираха на място зимните олимпийски игри, домакинствани от Русия (7-23 февруари), журналистите от спортната редакция на БНТ разказват какво ги е впечатлило най-силно в Сочи и състезанията

Игрите в Сочи започнаха с подигравателните кореспонденции в западни медии за битови неуредици в хотелите, илюстрирани и с куриозни снимки като двойката тоалетни чинии в едно помещение. 

След пищното откриване, което напомняше като идея спектакълът на Дани Бойл за началото на Лондон 2012, и 17-те дни олимпийски стартове, мнозина ревизираха впечатленията си. Ето какво разказват журналистите от спортната редакция на БНТ, които отразяваха игрите на място.

Методи Манченко, главен продуцент на спорта по БНТ от 2001 г., ръководител на екипа за последните пет издания на зимните и летните игри: 

"Старото поколение в спортната редакция на БНТ говореше за олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. като невиждано строителство и компактни обекти, невероятно удобен, широк и светъл пресцентър, добра организация на домакините. За разлика от немците, руснаците са построили за олимпиадата втори нов град - до стария Сочи, с две нови жп гари, олимпийския парк със стадион за 40 000 зрители и четири ледени дворци на морето, включително писта, боксове и всичко необходимо за "Формула 1".

Построени или напълно обновени са четири курортни градчета: Есто Садок, Горки, Красная поляна, Роза Хутор. Магистралата се вие върху мостове и тунели по ждрелото на река Мзима, над които по северния и южния склон на Кавказ са разположени невероятни писти, стадиони за биатлон и ски бягане, ски-шанцата, леденият улей "Шейна", лифтове, ски-съоръжения. От Сочи до градчетата се стига с нова електрическа железопътна връзка. Влакът се казва "Ласточка" и ще остане нарицателно за устойчиво и разумно инвестиране за хората по време на олимпиадата.

Руснаците отказаха да ползват многомилионен софтуер, за да направят логистиката на този форум по западен "образец". Изпратиха свои хора на всички ключови места в Лондон преди четири години. И тук бяха перфектни - транспорт, сигурност, доставки, спазване на графици. И най-важното - опазиха живота и здравето на 3000 спортисти, 25 000 доброволци, 12 000 журналисти и телевизионери, десетки хиляди гости.

(...) Не съм изненадан от огромния зрителски интерес към игрите, защото това е най-големият спортен форум на планетата, веднъж на четири години. Тук бяха и нашите спортисти и достойно се бореха за честта на България. Александра Жекова се превърна в герой и кумир за много деца.

Спортистът, с когото ще запомня тези игри, е един - Александра Жекова. Не е необходимо да казвам защо. Отборът - на Русия във фигурното пързаляне. Плюшченко поведе тима и обраха златото в отборната надпревара. Волосожар и Транков спечелиха злато в спортните двойки, Аделина Сотникова детронира олимпийската шампионка Юна Ким. А руснаците имат и 15-годишното чудо Юлия Липницкая, останала пета при жените. Това бяха състезанията с най-висок рейтинг по БНТ."

Сани Жекова позира за снимка с Камен Алипиев-Кедъра, който коментираше тържественото откриване и закриване на игрите, е в БНТ от 1987 г. Отразявал е редица състезания, вкл. пет световни първенства по ски. В Сочи е седмата му олимпиада - и трета зимна. Второ поколение спортен журналист, той е единственият представител от спортната редакция на БНТ, който е носител и на двете награди за спортна журналистика - "Братя Ексерови" и "Людмил Неделчев-Люпи". Неговите впечатления от Сочи са отлични:

"Едно от най-важните неща на игрите в Сочи е тяхната компактност, не трябва да се пътуват големи разстояния, олимпийските съоръжения за спортовете на закрито са на едно място и на не повече от 10 минути пеша. Има нещо, което не е особено приятно - това, че на някои от състезанията в планината няма много зрители, което можеше да бъде избегнато с по-евтини билети или с организирани посещения на деца.

Проектът Сочи е доста интригуващ и търси развитие в бъдещето, а основната цел е да се превърне в целогодишен курорт за увеличаващата се руска средна класа, затова и скандалите за корупция така бързо потъват в руските медии.

Няма големи изненади на олимпийските игри, в повечето случаи печелят фаворитите. В алпийските ски мога да кажа, че съм изненадан от титлите на Матиас Майер и Доминик Гизин (разделена с Тина Мазе) в спусканията за мъже и жени.

Страхотно се представи Дария Домрачова, която взе три титли в биатлона, а аз съм най-щастлив от двете титли на Тина Мазе, която не беше убедителна през сезона, и въобще от представянето на Словения, които показаха, че дори с толкова малки човешки ресурси могат да се постигат изключителни резултати! Това е пример и за доста от хората в българския спорт, които доста обичат да мрънкат и да търсят оправдание за представянето си винаги извън себе си!"

Словенската скиорка Тина Мазе (вдясно) и швейцарката Доминик Гизин (в средата) позират със златните си олимпийски медали в Сочи, след като финишираха с еднакво време в ски-спускането. Другата призьорка от Швейцария - Лара Гут (вляво), остана трета с бронз.

Иван Петров: "Олимпиадата в Сочи прави впечатление със стройната си организация и прекрасните съоръжения. Няма и помен от огромното напрежение, което се получи след атентатите във Волгоград. Аз лично не видях нито един военен, полицията също е едва забележима. От спортна гледна точка, имаше страшно много изненади - поредното доказателство, че под петте кръга стават чудеса.

Моята изненада на игрите е Дария Домрачова. Преди няколко години тя бе нарицателно за разсеян човек с лош късмет. Хората й се подиграваха, когато стреляше права, вместо легнала и когато година по-късно на същото трасе простреля мишените в съседния коридор. Сега има 3 златни медала! Няма нужда от коментар...

Екипът ни вече е по-опитен и по-бързо се ориентираме в ситуацията. Имаме по-развит нюх към важните събития в огромния поток от информация. Пускането на специалния HD канал безспорно е най-голямото предизвикателство. Заради него програмирането на събитията се превърна във висш пилотаж. Евгени Николов се справи перфектно с този ребус.

Не знам какви са били рейтингите от игрите, но дори един човек да сме привлекли към олимпийската кауза и да сме го запалили за магията на Игрите - значи сме си свършили работата."

Никола Ибришимов е на 32 години, възпитаник на НСА и има зад гърба си 10-годишен стаж в БНТ. Отразявал е на място две световни първенства по футбол (Германия 2006, ЮАР 2010) и едно европейско    (2012 - Полша и Украйна ). Част е от екипа на държавната телевизия при отразяването на последните четири олимпиади, от Пекин 2008 насам. Споделя, че е бил приятно изненадан от игрите в Сочи:

"Очевидно имах предубеждения относно готовността на Русия да организира олимпиада, но това, което е направено, е изумително. Построени са чисто нови градове, а ски-зоната трудно може да намери еквивалент в Европа. 

Напоследък често се прави паралел между финансирането на игрите във Ванкувър (бюджет около 8 млрд. долара ) и разходите за игрите в Сочи (над 50 млрд.). При подобно сравнение трябва да имаме предвид няколко неща. Първо, в Сочи всичко е чисто ново. Цели градове (Адлер, Красная поляна, Роза Хутор) са построени почти от нулата. Нова инфраструктура - от канализацията до пътищата.

Роза Хутор, където бяха спечелени 30 комплекта олимпийски медали в 15 дисциплини

Вече имаме няколко имена, които ще останат в историята като емблема на олимпиадата в Сочи. Бих запoчнал с Оле Ейнар Бьорндален, който на 40 години стана най-успешният олимпиец с 13 медала. Има още много неща - от участието на Ванеса Мей в алпийските ски до онова, което прави Холандия в бързото пързаляне с кънки - без еквивалент: 21 медала.

Безспорно отпадането на Русия от хокейния турнир е топновина, а златният медал, който спечели за Русия американецът Вик Вайлд (доскоро Вик Уайлд), внася допълнителен щрих към пъстрата олимпийска картина.

Екипът на БНТ е скромен на фона на другите телевизии, с които работим в международния телевизионен център в Сочи. Като обем на работа БНТ покрива стандартите на най-големите европейски медии, чиито екипи са съставени от стотици журналисти и технически лица. За нас работата по време на олимпиада е преди всичко отговорност и удоволствие.

С пускането на БНТ HD и присъствието на голям спортист като Евгения Раданова в журналистическия екип, ние наистина се доближаваме до най-добрите в бранша. Това се хареса на публиката в България."

Двукратната олимпийска вицешампионка в шорттрека Евгения Раданова като репортер и водещ за БНТ в Сочи

Антония Близнакова: "Олимпийските игри в Сочи определено успяха да ме впечатлят. Въпреки че вече имам зад гърба си пет олимпиади, тази е по-различна. Първо, спокойно можеш да говориш на български език и да те разберат; второ, усеща се сходството в характерите с домакините и това прави престоя ни тук много по-лесен.

Още с церемонията по откриването видяхме неща, с които аз съм израснала - музиката, символите, всичко ни е познато.

На повечето олимпийски игри, колкото и да се стараят домакините винаги има някакви проблеми или неуредици с транспорта. Тук всичко е перфектно, почти не се чака. Вярно, че до трасето по биатлон аз сменям три автобуса, возя се с лифт и накрая вътрешен микробус, но всичко е така организирано, че само се прехвърляш от едното превозно средство на другото. В пиковите часове пускат допълнително автобуси.

Разбира се, и невероятните съоръжения, пътища и хотели, които са построени. Такова нещо не съм виждала досега. Първоначално се чудех къде са отишли милиардите похарчени за игрите в Сочи, но сега, като видях какво е издигнато от нулата, дори ми се струва, че парите са малко.

Фойерверките над Олимпийския парк след тържественото закриване на игрите

Най-великият момент за мен е денят, когато Оле Ейнар Бьорндален стана най-успешният спортист в историята на зимните олимпийски игри, като спечели 13-и медал в биатлона. Радвам се, че имах възможността да гледам на живо как се пише история.

За малкия сплотен колектив на БНТ проблемът е натовареността. Ние сме коментатори, репортери, редактори - всичко в едно. Спим по три-четири часа на денонощие, умората е много голяма, но тръпката и емоцията ни дават сила."

Радостин Любомиров: "Не съм изненадан от големия интерес към игрите, защото в България хората са с висока спортна култура. Ето защо събитие като олимпийските игри съвсем закономерно приковава вниманието на зрителите, които са жадни за спортни емоции.

Изненада ме представянето на Александра Жекова. Петото място на Сани в Сочи за много хора може да е с горчив привкус заради пропуснатата възможност за медал, но лично за мен е огромна крачка в развитието й като спортист. Дано през 2018 г. Сани вземе онова, което сега й беше отнето заради грешка на друга състезателка."

Сани Жекова в студиото на БНТ в Сочи, с Евгения Раданова и част от екипа, отразяващ игрите

Цветелина Абрашева: "Това, което ме впечатли особено, е, че всички съоръжения тук са нови, компактно разположени и построени специално за игрите, което ги прави удобни и за зрителите, и за нас като журналисти. Работата ми като коментатор бе максимално подсигурена - като се започне от информационното обслужване, чудесната позиция на коментаторските места, достъпа до съоръженията и транспорта.

Останах очарована от представянето на Александра Жекова, а като цяло личната ми изненада в турнира по фигурно пързаляне беше, че домакините останаха без представител при мъжете."

Евгений Плюшченко позира с останалите лауреати на златните медали от отборната надпревара във фигурното пързаляне, до младата надежда на Русия, 15-годишната Юлия Липницка. Руската звезда на леда обаче бе принуден да напусне състезанието при мъжете заради стара травма