Все повече родители се затрудняват с тази задача. Ето препоръките на експерти

През първия срок детето ви е било втора смяна и си е подготвяло уроците от вечерта, стоейки пред компютъра до след полунощ, но на сутринта спи до 10. През втория срок обаче му се налага да става за първа смяна и вие имате грижата да го откъсвате от екрана, за да си ляга навреме. Ами сега?

Проучване на благотворителната организация Action for Children във Великобритания показва, че много родители там с лекота карат децата да си напишат домашното, да се изкъпят или да си легнат вечер - и дори да се хранят здравословно. Истинското изпитание идва, когато трябва да ги убедят да изключат телефоните, лаптопите и телевизорите - тогава почти всеки четвърти (23,1%) се затруднява в контрола върху хлапетата.

Виж още: Техниката пречи на децата да спят

Затова от организацията са формулирали пет съвета, които да помогнат на семействата да намалят времето, което децата им прекарват пред телевизора или другите устройства с екрани. Например:

1. Планирайте семейни развлечения, които не включват употребата на технологични джаджи.

2. Съставяйте седмична програма на принципа, че всеки час "приемане на енергия" (в компанията на технологични устройства) да се компенсира с час "отдаване на енергия", т.е. посветен на други занимания.

3. Припомнете си любимите игри от своето собствено детство и ги споделете с децата си.- Изключвайте и собствените си устройства за времето, през които искате децата да не гледат своите.

4. Анализирайте какво харесват децата ви в компютърните игри. Дали някоя от тях не е свързана с някакъв спорт? Насърчавайте ги да ги възпроизведат в действителност, например в парка, или отидете заедно на мач. А ако предпочитат да редят пъзели или да решават главоблъсканици - организирайте им турнир с такива игри на живо.

5. Спазвайте собствените си правила - когато децата трябва да изключат своите електронни устройства, правете и вие същото. Не пропилявайте тази възможност!

Най-важното е да прекарвате повече време заедно - като това не означава всеки от вас да е вперил поглед в екрана пред себе си. Разговаряйте с децата, насърчавайте ги да споделят с вас какво ги тревожи, изграждайте стабилни отношения с тях, съветват специалистите.

Виж още: Таблетът - новата бавачка

През септември друго изследване на университета в Кеймбридж сред тийнейджъри стигна до извода, че всеки допълнителен час дневно пред телевизора, в интернет или с компютърна игра намалява успеха в училище с две единици.

Други експерти, цитирани от Би Би Си, пък предупреждават, че след стоене до късно вечер пред екрана учениците на другия ден са уморени и не могат да се съсредоточат в час.