Изследване показва, че децата с телевизор или друг вид техника с екран спят по по-малко

В натовареното ежедневие на възрастния човек сънят е нещо важно, което обаче често страда в полза на други неща като работа, личен живот и т.н. Проблемът е, че децата до голяма степен копират поведението на възрастните и недоспиването все по-често съпътства и тях.

Един от факторите децата да спят по-малко са и технологиите. Изследване на университета Бъркли в Калифорния показва, че децата, които в стаята си имат телевизор или други устройства с екран (таблет, компютър, смартфон), спят по-малко, пише "Хъфингтън поуст".

Изследването

Изследването, в което участвали 2048 ученици между 4-ти и 7-и клас, показало, че децата, в чиито стаи има телевизор, спят с по 18 минути на нощ по-малко, отколкото децата без телевизор в стаите си.

Учениците, които пък разполагат с таблет, смартфон или лаптоп, спят с 21 минути по-малко от връстниците си, които не спят в близост до подобни устройства. Освен това те споделят, че не се чувстват наспали се, показва изследването.

Виж още: Смартфоните съсипват съня ни

Прекаляването с компютърните игри също пречи

Учените установили още, че прекаляването с телевизия или с игри на компютър също има отрицателни ефекти върху съня на децата. Липсата на достатъчно сън при децата води до умора през деня, а може да има негативен ефект и върху представянето им в училище.

Експертите съветват да не оставяме техника в стаите на децата. Това ще им осигури по-добър сън и ще ги лиши от изкушенията да будуват по-дълго, за да играят различни игри или да гледат телевизия.

Виж още: Педиатри препоръчват до два часа в интернет