Парите за реставрацията, укрепителните дейности и ремонта са по европейски проекти

Въпросната фирма е световноизвестната Remmers, която има регистриран клон и в нашата страна - Remmers Bulgarian, и е работила по реставрацията на католическата катедрала в Кьолн, информира тивериополският епископ Тихон, който е председател на църковното настоятелство на храма, цитиран от "Монитор".

Според европейския класификатор в този бранш тя е с най-висок клас в сферата на строителната химия, реставрацията и консервацията, в списъка е на ЮНЕСКО и института "Пол Гети", а заклетият й експерт д-р Ханс-Херман Нойман е застрахован за 7 млн. евро, което според познавачи е индикатор за особено високо доверие на компаниите от бранша.

Парите за самата реставрация, укрепителните дейности и ремонта ще се набавят по европейски проекти. За тях обаче няма да кандидатства страната ни, а това начинание ще бъде предоставено на германската фирма. 

Тя има опит в печеленето на проекти, поясни епископ Тихон и допълни, че настоятелството на храм-паметника се е отказало от идеята да обявява SMS и DMS номер за набиране на суми. Причината била, че са нужни много пари, които чрез телефонни съобщения се събират твърде трудно.

Виж още: "Александър Невски" вече е собственост на Българската православна църква