На специална церемония премиерът Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски"

В присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, министърът на културата Мартин Иванов и патриарх Неофит подписаха и договор за ползване от държавата за срок от 25 години на Криптата под катедралния храм, където има ценни експонати от ранното християнско изкуство, информира БНР.

С особена гордост премиерът Георги Близнашки връчи нотариалния акт на Негово Светейшество и отбеляза, че след ожесточените спорове за собственост от последните 25 години е намерено решението: "Изключително съм удовлетворен и се надявам примерът, който даваме, да бъде последван, защото това е държавническо отношение към духовните устои на нашата нация."

Виж още: Близнашки дава "Александър Невски" на Светия синод

Президентът Росен Плевнелиев припомни, че храмът е граден от поколения и с всенародни дарения, събирани в общините, църквите и накрая с помощта на държавата.

Българската православна църква ще съхранява този уникален по своя характер символ на духовност и историческа памет. С помощта на държавата ще бъде възвърнат неговият автентичен блясък.

Патриарх Неофит отбеляза в словото си, че в храма "Александър Невски" ежедневно се отправят молитви към Бога за благоденствието на народа, на властите и на войните ни. Това е естественото съсредоточие на църковния и обществен живот:

Годините на спорове и дебати, чия трябва да бъде собствеността, за жалост сложиха своя отпечатък върху състоянието на храма, но след днешния паметен ден, вярвам и в най-скоро време, с нашите общи усилия, храмът отново ще заблести в изначалното си достолепие и слава. Бог да благослови всички ни.

Виж още: Кубетата на "Александър Невски" протекоха от дъжда

Преди седмица правителството прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква патриаршеския храм "Свети Александър Невски", построен преди сто години и действащ от 90. До момента собствеността оставаше неизяснена, а юридическите спорове са от десетилетия. 

След поредното писмо на църквата до правителството премиерът Близнашки обясни, че е намерена формулата за решаване на казуса и тя идва от Римското право: "Ничията собственост по силата на Закона, е държавна собственост". 

Опирайки се върху този класически принцип, ние взехме решение за обявяване на храм-паметника най-напред за държавна публична собственост и впоследствие за неговото трансформиране в държавна частна собственост. Придобивайки собственост върху храма изцяло, включително върху Криптата, Светият синод ще учреди право на ползване за срок от 25 години, така че ще бъдат гарантирани и интересите на държавата и в частност на този музей. Държавата и Църквата си подават ръка, каза премиерът Близнашки.