Близо 25 години след знаменитото изпълнение на Силви Вартан зала 1 на НДК отново аплодира емблематичната песен за хората далеч от дома

Сборна вокална група от деца бежанци и малчугани от музикалния състав "Бон-Бон" дадоха символично начало на празничния новогодишен концерт в НДК на 1 януари.

Децата изпяха заедно емблематичната българска песен "Я кажи ми, облаче ле бяло" като кулминация на кампанията "Погледни бежанците с други очи", която Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) организира заедно с агенция New Moment.

Нека заедно се изправим срещу всяка форма на нетолерантност и да погледнем бежанците с други очи - например с очите на децата, избягали от война и гонения, призова преди изпълнението на детския хор говорителят на ВКБООН Борис Чеширков.

Идеята на изявата ни бе да покажем колко лесно е да забравим предразсъдъците и да подкрепим толерантността, тъй като мъката по родния дом не зависи от раса, етнос или цвят на кожата, коментира от своя страна Костадин Крантев от пиар екипа на New Moment.

НДК подкрепи инициативата, което пък превърна песента на децата в емоционален римейк на едно от най-докосващите изпълнения от зимата на 1990 г., когато Силви Вартан се завърна в родината си за грандиозен концерт, завършил с "Облачето".

Песента по текст на Ран Босилек бе заучавана от децата от бежанския център в Овча купел повече от два месеца, а заслугата за доброто изпълнение е на музикалните педагози от вокална група "Бон-Бон" Рози Караславова и момичетата от "ЛаТиДа".

Целта на "Погледни бежанците с други очи" е да създаде положително отношение и да преодолее предразсъдъците спрямо хората, които са принудени да напуснат домовете си и търсят закрила в чужбина, обясняват авторите на кампанията.

Освен инициативата с детския хор, тя включваше серия фотоси по билбордове и в печатни издания, които представяхя съдбите на истински бежанци от центровете край София, плюс тв клип, озвучен с музиката на "Облаче ле, бяло".

Повече информация за кампанията и дейността на ВКБООН - в сайта на агенцията www.unhcr-centraleurope.org/bg.