Излъчваната синя светлина от таблетите и смартфоните ни пречи да спим добре

Синята светлина, излъчвана от смарфоните и таблетите вреди сериозно на съня ни. Отдавна е известно, че като цяло изкуствените светлини водят до проблеми със съня, но очевидно синята светлина, излъчвана от екраните на умните ни телефони пречи дори повече, убеждавайки организма ни, че вече е сутрин.

"Един от най-добрите биологични жокери, с които разполагаме, за да се ориентираме кое време на деня е, е светлината. Оказва се, че синята светлина конкретно е много ефективна в това да предсказва кога е сутрин," казва ученият Браян Золтовски, цитиран от Profit.bg.

Вечер светлината в по-големи части червена отколкото синя. Чрез взаимодействие с фотопигмента меланопсин, съдържащ се в ретината на очите, червената светлина дава знак на организма, че е време за почивка.

Виж още: Какво ще кажете за една дрямка

Когато светлината достигне до клетките с меланопсин, те дават знак на мозъка дали е време да се разсъним и дали трябва да си лягаме. Когато вечер синя светлина взаимодейства с очите ни, тези клетки възприемат, че е ден и следователно трябва да се разбуждаме. Това от своя страна разстройва нашия биологичен часовник.

Виж още: Седем знака, че са ви хакнали смартфона

Решението е да избягвате да си играете с технологичната си джаджа преди сън и да внимавате дали всички източници на светлина в стаята, където спите са изключени. Най-добрият сън, който можем да постигнем, е при пълна тъмнина.