Това обаче не е If Love Was a Crime на Поли Генова, на която прогнозите отреждат място в челната петица, а You Are The Only One на Сергей Лазарев, където съавтор на музиката е роденият у нас Филип Киркоров (видео)

Руската попзвезда Сергей Лазарев, на 33, се сочи като безспорен фаворит за победата на Евровизия 2016 в Стокхолм. Ако прогнозите се сбъднат, това ще бъде втората победа на Русия в песенния конкурс след успеха на Дима Билан в Белград през 2008 г. с Believe.

Филип Киркоров е съавтор на музиката за хита му You Are The Only One (Ти си единствената) заедно с гръцкия композитор Димитрис Контопулос, който в случая е и продуцент и аранжор, а в актива си има също конкурсни песни за Гърция (2009) и Азербайджан (2013).

Това не е първата работа на Киркоров и Контопулос в тандем за Евровизия - през 2007 г. те създават песента на Беларус Work Your Magic, която е изпята от Дмитрий Колдун и заема 6-о място.

През 2014-а двамата написват заедно и музиката за руската песен Shine, изпълнена от победителките в детската Евровизия 2006 Сестри Толмачови, която стига до седма позиция в крайното класиране. 

Английският текст на You Are The Only One отново е на Джон Балард и Ралф Чарли, а официалният клип е заснет от Константин Черепков с участието на манекенката Владислава Евтушенко и 3D мапинг ефекти от illuminarium3000.

Всъщност Киркоров, който е роден във Варна и в края на април навлезе в 50-ата си година, не участва за първи път на Евровизия. През 1995 г. той представя Русия при второто й явяване на конкурса с "Колыбельная для вулкана" (Приспивна песен за вулкана), но само като изпълнител.

Текстът е дело на известния поет песенник Иля Резник, а музиката - на Иля Бершадски. Песента се класира на 17-о място от 23 държави, като събира едва 17 точки от националните журита.

По-нататък Филип натрупва слава и самочувствие не само в Русия, но и в други държави от бившия Съветски съюз. Така през 2008 г. подкрепя украинската певица Ани Лорак, като пише за нея песента Shady Lady, продуцирана от Контопулос. Тя обаче остава на второ място, а победата отива при втората му родина - Русия.

Любопитен факт е, че Лазарев, който е започнал музикалната си кариера през 2000 г. в дуета Smash!! с Влад Топалов, също се е пробвал за Евровизия 2008, но националната селекция тогава печели бъдещият победител Билан.

Виж още: 10 балади, печелили Евровизия (видео)

На тазгодишния песенен конкурс българската представителка Поли Генова излиза във втория полуфинал в четвъртък, 12 май, където си съперничим с Латвия, Полша, Швейцария, Израел, Беларус, Сърбия, Ирландия, Македония, Литва, Австралия, Словения, Дания, Украйна, Норвегия, Грузия, Албания и Белгия.

Песента ни If Love Was a Crime според някои прогнози е сигурен финалист и може дори да влезе в челната петица на конкурса - успех, постиган досега само от Елица и Стунджи при първото им участие през 2007 г. с "Вода".

Домакините от Швеция и държавите основателки Великобритания, Италия, Испания, Германия и Франция, се състезават директно на финала в събота, 14 май.

Филип Киркоров, с телефон в ръка, от който досега е пускал есемеси, ликува в "зелената зала" на "Глобен арена" в Стокхолм, където участниците в първия полуфинал изчакваха резултатите. Снимка: Ана Великова (EBU)

Русия прескочи летвата на първия полуфинал снощи и продължава напред заедно с Австрия, Азербайджан, Армения, Холандия, Кипър, Хърватия, Чехия плюс другите фаворити Унгария и Малта, а участието си приключиха Босна и Херцеговина, Гърция, Естония, Исландия, Молдова, Сан Марино, Финландия и Черна гора.

Първото представяне на Лазарев пред зрителите на Евровизия беше подпомогнато от атрактивна хореография и мултимедийни ефекти.