Световноизвестният баритон Матиас Гьорне пристигна у нас, за да представи в три български града, заедно с пианистката Мария Принц, вокалния цикъл от Брамс по текст на Лудвиг Тик.

В първия ден от астрономическото лято - 21 юни, почитателите на романтичната музика в София имат възможността да се насладят на истински шедьовър от песенното творчество на Йоханес Брамс в зала "България". Германският баритон Матиас Гьорне, пианистката Мария Принц и актьорът Калин Врачански представят за първи път у нас "Хубавата Магелона” - вокален цикъл от Брамс по текст на Лудвиг Тик.

Гьорне е определян от критиката като един от най-внушителните и впечатляващи изпълнители през последните години. През април той пя в "Ройъл фестивал хол" в Лондон, Двореца на каталунската музика (Palau de Musica) в Барселона и "Пале де бозар" в Брюксел, след което бе на гастрол в САЩ.

През май той гастролира в новата зала на филхармонията в Париж и на фестивал в Абу Даби, а на музикалния пазар излезе негов албум с песни на Брамс - Vier ernste Gesänge op.121.

Преди да кацне в нашата страна, баритонът имаше още гостувания във Виена, Лондон, Одеса и Мадрид. С него в зала "България" излиза и пианистката Мария Принц, с която са изпълнявали пред родната публика вокалния цикъл "Зимен път" от Шуберт.

Двамата се познават от години, но по време на турне на Виенската филхармония в Австралия откриват, че между тях има своеобразна музикална симбиоза и започват да планират общи изяви.

Така се стига и до второто гостуване на Матиас Гьорне у нас, което му дава възможност да посети три града - София, Пазарджик и Стара Загора, - и да се срещне с българската публика, от която пази много добри спомени.

В деня след премиерата в София камерният концерт спектакъл гостува в Пазарджик, в зала "Маестро Георги Атанасов" от 18,30 ч., а на 24 юни от 19 ч. могат да му се насладят и зрителите в Стара Загора - на сцената в операта.

В минитурнето се включва и популярният Калин Врачански, чиято роля тук е свързана с представянето на преводния текст във вокалния цикъл "Хубавата Магелона".

Историята за любовта между младия Петер и Магелона, дъщерята на царя на Неапол, е вдъхновила немския романтичен поет Лудвиг Тик в края на XVIII век. Емоциите на двамата млади, премеждията, през които преминават, и щастливият край на историята са провокирали Брамс да създаде музиката на единствения си песенен цикъл - "Хубавата Магелона".

Съчетанието на поезия и музика омагьосва слушателите и до днес, а благодарение на Калин Врачански публиката има възможност да чуе тази романтична история и на български. 

Билети за концерта са достъпни на касата на зала България и онлайн в сайта на Софийската филхармония.

Източник: Софийска филхармония