В неделя партията на Първанов решава дали да изтегли кадрите си от властта

Управляващата коалиция е пред разпад. АБВ обяви, че оттегля подкрепата си за кабинета "Борисов". Това съобщи зам.-председателят на партията Румен Петков на брифинг днес.

Оттеглянето на подкрепата на АБВ ще бъде гласувано на националния съвет на партията в неделя. Тогава ще решат и дали да изтеглят всички представители на АБВ от изпълнителната власт.

Калфин с оставка

Малко след брифинга вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин си подаде оставката. 

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е приел депозираната оставка. 

"Бойко Борисов и Ивайло Калфин проведоха разговор, в който изразиха взаимна благодарност за съвместната си работа", се казва в краткото прессъобщение.

Причини за минаването в опозиция

На самия брифинг бяха изяснени и причините за напускането на властта - генерални политически различия между партията на Георги Първанов и ГЕРБ, РБ и ПФ. Пример за такива различния е приемането на Изборния кодекс.

"Изборният кодекс в извратения вариант, в който мина през комисия, е доказателство за това. 200 параграфа бяха приети за две нощи. Отхвърляме начина на правене на политика. Той е вреден. Дай тук ще отупаме един изборен кодекс", обясни Румен Петков.

Румен Петков допълни още, че АБВ днес не са били поканени на срещата в НС, на която ГЕРБ, начело с премиера Борисов, заедно с Патриотичния фронт и партиите, подкрепящи правителството, опитваха да постигнат консенсус по Изборния кодекс, като това допълнително е оказало влияние върху решението на АБВ.

Защитавайки оттеглянето от властта Емил Кало изтъкна, че не става дума за търговия, а за "отказ от един модел, който година и половина се опитахме да променим, но това не стана". Той допълни, че АБВ не е съгласна с начина на водене на политика на правителството.

Това е политически съзнателно взето решение. Условия за водене на диалог с БСП няма да бъдат предприети, заяви още Петков, попитан дали това положение не ги сближава с БСП след смяната на лидера в столетницата.

Това е още един удар по стабилността на кабинета, след като в края на миналата година ДСБ оттеглиха подкрепата си към правителството, а сега Патриотичният фронт обяви, че също ще се оттегли, ако ветото на президента за Изборния кодекс не бъде подминато.