Патриотичния фронт продължава да защитава промените в Изборния кодекс, които ощетяват българите в чужбина

След като уикенда президентът заяви, че връща текстове от Изборния кодекс за поправка в парламента, а от Патриотичния фронт реагираха изключително остро на това, днес премиерът Борисов и ГЕРБ събраха управляващата коалиция на разговор с цел постигане на консенсус за промените.

Промените в Изборния кодекс бяха посрещнати изключително негативно от българите, живеещи в чужбина, тъй като в новия вариант се забранява откриване на секции извън страната в градове с население под 1 млн. души, в които няма дипломатическо представителство на страната ни. Това бе и причината президентът да даде вето на закона.

На днешната среща до консенсус обаче не се стигна, въпреки че от всички страни дадоха знак за напредък в преговорите. 

Позициите след срещата:

Патриотичния фронт

"Тези разговори бяха изключително наложителни с оглед на разнопосочните тенденции, като реакция от наскоро приетия Изборен кодекс. В този разговор се опитахме да обсъдим въпросните реакции. Патриотичният фронт не е склонен да гласува за приемането на ветото. Оставаме на позицията, че то трябва да бъде отхвърлено. От друга страна чухме много разумни предложения от ГЕРБ и РБ, които сме склонни да обсъдим и евентуално в бъдеще да влезем в евентуална нова законодателна инициатива", каза след срещата съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Неговият колега в ПФ Красимир Каракачанов коментира, че ПФ е за едно стабилно и силно българско правителство, за което не трябва да има съмнение. 

"Аргументите винаги са били насочени към това - не да се ограничават правата на българите, а да се гарантира националната сигурност, суверенитетът и достойнството на България като държава, да не се допуска други държави да организират изборите за български институции и чрез тях да влияят на политиката ни", посочи Каракачанов.

Той посочи две причини ветото на президента трябва да бъде отхвърлено по две причини: 

"Създаде се истерия на база неверни факти - няма никакво ограничаване на правата на българските граждани. На Гергьовден лично аз се обадих в президентството и поисках среща, но президентът не пожела дебат с парламента и наложи вето. Това не е част от един нормален диалог за какъвто самият президент говори. Поради това ние сме твърдо против приемането на ветото му."

Каракачанов коментира още, че ГЕРБ и Реформаторският блок имат определени съображения по някои от текстовете в закона. 
"Разбираме ги, но разговорите продължават, за да се намери приемлив вариант, който да разсее съмненията и да се гарантира сигурността на България", заяви той.

ГЕРБ

Премиерът Борисов, зачви, че ГЕРБ винаги като партия е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут. 
"Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения и продължават да настояват да има гаранции за максимално прозрачни избори", коментира още Борисов.

"В същото време ограничаването на конституционните права на българските граждани, в следствие на някои от промените в кодекса, са нещо, за което ние сме гарант и настояваме да бъде прието. Надявам се, че подкрепата за правителството, след като продължим в следващите дни да работим на ниво експерти в комисията, да бъдат така подготвени, че да гарантираме това на всички български граждани в чужбина и в същото време основателните страхове, които е имало до сега, да бъдат прекратени", заяви премиерът. 

Реформаторите

Председателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски обясни, че за него няма опасения за предизвикване на хаос, предсрочни избори и проблеми с мнозинството, а РБ са удовлетворени от тази дискусия.

"Приемаме това, че колегите от ПФ имат своята позиция, която защитават. Ние от РБ защитаваме своята позиция. За нас конституционните права на гражданите в Българи и чужбина са от изключително значение и трябва да бъдат защитени по по-добър начин. Ние и ГЕРБ имаме добри предложения, които ще направим за подобряване на ИК и за гарантиране на конституционните права на българските граждани. Консултациите ще продължат", каза Зеленогорски. 

Той съобщи още, че днес предстои да се проведе и заседание на Изпълнителния съвет на РБ, на което ще се обсъди темата.

Източник: в. "Сега", "Дарик", Нова телевизия