Макар че седенето зад компютър по цял ден носи немалко рискове за здравето, офисите не са в списъка с най-смъртоносните работни места

Броени дни преди взривът в барутна фабрика у нас да отнеме 15 човешки живота, сп. "Форбс" разпространи статистика кои са 10-те най-опасни професии в Америка.

Най-много жертви през 2013 г., също както и предишната, е взел дърводобивът, показват данните на американското Бюро по трудова статистика (BLS). В САЩ при трудови злополуки са загинали 4405 работници, средно 3,2 на 100 000, докато в дърводобива съотношението е 91,3 на 100 000. 

Дървосекачите, които работят в тежки и опасни за живота им условия, обикновено печелят около 35 хил. долара годишно. Толкова или малко повече изкарват и рибарите, които са на второ място в класацията. При хората, които си изкарват хляба с лов на различни морски твари, ежегодно загиват 75 души на всеки 100 000.

Тримата герои в риалити поредицата "Царят на риболова", излъчена по "Нашънъл джеографик ченъл" през 2013 г., се завръщат с улова си на остров Мавриций

Третото място, със смъртност 50,6 на 100 000, заемат пилотите в авиацията и бординженерите. Въпреки високия риск в тази сфера са заети над 73 хил. американци, а годишната заплата достига 130 хил. долара.

Видео: "Полет" (2012) с Дензъл Уошингтън

Най-голям дял в трудовите злополуки с фатален край през 2013 г. в САЩ имат транспортните инциденти - 40%. Насилствена смърт, вкл. убийство, е причина за гибелта на 17%. Приблизително толкова са и смъртоносните травми, получени при контакт с оборудване или предмети и падания / подхлъзвания / спъвания. Най-малък процент жертви са регистрирани заради вредни условия на труд (7%) и при пожари / експлозии (3%).

Макар пожарникарите да не попадат сред 10-те най-опасни професии, през 2013 г. се забелязва значителен ръст на смъртните случаи - 53, при 18 за предишната година. Черната статистика тук се дължи основно на няколко инцидента, като най-мащабният бяха горските пожари в щата Аризона, при които загина група от 19 огнеборци, хванати в капана на пламъците. 

При жените се отчита спад с 14% при фаталните трудови злополуки, с 351 смъртни случая през 2013 г. Близо 1/4 (22%) според статистиката за нежния пол - и едва 8% при мъжете - са жертви на убийства. Убийствата на работното място са спаднали с 16%, но насилието е причина за всяка шеста смърт. Самоубийствата са нараснали с 8%.

Рекордно малко - едва пет (при 19 през 2012 г.), са смъртните случаи при работници на възраст под 16.

В актуалния Топ 10 на най-опасните професии в САЩ попадат още работещите по ремонта на покривни конструкции, събирачите на отпадъци и материали за рециклиране, операторите на машини и съоръжения в минното дело, шофьорите, продавачите, фермерите и други селскостопански труженици, електротехниците и заетите в строителството.

Виж още: Професии, от които се пълнее