В списъка ни с десетина заглавия, съставен по случай Хелоуин, са тазгодишни хоръри като "Goosebumps:Страховити истории", римейкът продължение на "Полтъргайст", новият филм с Нина Добрев - плюс един сериал с Лейди Гага

Освен продължението на "Хотел Трансилвания", "Джурасик свят" (номер 4 в поредицата), Sharknado 3, "Виктор Франкенщайн", "Гордост и предразсъдъци, и зомбита" и 40-годишнината на The Rocky Horror Picture Show, ето още няколко актуални и предстоящи филмови заглавия в хорър жанра тази година.

Освен "Пурпурният връх" на Гийермо дел Торо, сред премиерите този месец, при това на 3D, е и "Goosebumps: Страховити истории" по едноименната поредица книги на Р.Л.Стайн - който сам е герой във филма и се играе от Джак Блек.

Сред персонажите са също дъщеря му Хана (Одея Ръш) и съседският тийнейджър Зак Купър (Дилън Минит), който наскоро се е преместил да живее в малкото им градче. Скоро става ясно, че писателят е затворник на собственото си въображение - чудовищата, описани от него, са истински и той ги държи под ключ в книгите си. Зак неволно ги освобождава и те тероризират населението, докато не бъдат върнати обратно...

Goosebumps (от англ. - "настръхнала кожа") са трилъри за деца между 9 и 13-годишна възраст. В САЩ започват да излизат през 1992 г., като всеки месец в продължение на пет години малките читатели получават ново заглавие - общо над 60 книги, които не са сюжетно свързани, а всяка разказва самостоятелна история със собствени персонажи.

През 2003 г. Р.Л.Стайн е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като автор на най-продаваната детска поредица книги. До днес "Goosebumps" са преведени на 32 езика и продадени в тираж близо 400 млн. в световен мащаб.

Сред заглавията от тази есен, които излизат за Хелоуин, е и Scouts Guide to the Zombie Apocalypse (Скаутския наръчник за зомби апокалипсис) с БГ заглавие "Брат, к'во пра'им с тия зомбита?". Главните герои са трима първи приятели, които трябва да се съюзят с блондинка - сервитьорка в стриптийз клуб, за да спасят градчето си от зомби заразата, засегнала дори домашните котки...

Жанрът, естествено, е хорър-комедия, а в главната роля е Тай Шеридан, един от синовете на Брад Пит в "Дървото на живота".

Този Хелоуин, който съвпада с вълненията около местните избори, сме свидетели и на необичайна коалиция: вампири, зомбита и обикновени хора, обединени под заглавието Freaks of Nature. Досега те са водили някакво подобие на мирно съвместно съществуване в градчето Дилфърд, но сега им се налага вместо да се борят едни срещу други, да се съюзят, за да отблъснат извънземно нашествие.

Предвождат ги трима тийнейджъри, по един от всяка "каста", а в актьорския състав се откроява името на Денис Лиъри (сериала "Спасете ме!"). Трейлърът, естествено, е нецензуриран.

Не за Хелоуин, а за Коледа в началото на декември излиза Krampus / "Коледа по дяволите", където вместо добрият старец на Бъдни вечер пристига неговият зъл събрат от оригиналното заглавие. Появата му е предизвикана от малкия Макс (Емджей Антъни). Разочаровано от постоянните семейни скандали, момчето не подозира, че отсъствието на празнично настроение може да призове древен демон, наказващ онези, които не вярват в Коледата...

Спецефектите са дело на Weta Workshop и Weta Digital, работили по трилогиите "Властелинът на пръстените" и "Хобит", а режисяор и сценарист е Майкъл Дохърти (Trick ’r Treat).

След като приключи участието си в сериала "Дневниците на вампира" и изкара един отпуск в родината, Нина Добрев се завръща на екран, макар и в поддържаща роля.

Звездите в хорър-комедията The Final Girls са Таиса Фармига и Малин Акерман, която играе покойната майка на главната героиня. Тя е била актриса във филми на ужасите, а в най-известния от тях - Camp Bloodbath, се озовават дъщеря й и нейните приятели...

Други известни имена в актьорския състав са Алия Шоукат от сериала "Развитие в застой" и Александър Лудвиг от първия "Игрите на глада".

По-рано тази година излезе "Полтъргайст" - римейк продължение на едноименната класика на Стивън Спилбърг от 1982 г. Този път на фокус е семейството на Ерик Боуън (Сам Рокуел), което се премества в същия град, където преди години са живеели Стийв и Даян Фрийлинг от оригиналния филм.

Продуциран от режисьора на "Спайдърмен" Сам Рейми и наскоро издаден на DVD, новият "Полтъргайст" осъвременява сюжета за къщата, обитавана от духове, но телевизорът си остава все така опасен...

"Жената в черно 2: Ангел на смъртта" (2014), който също излезе в началото на тази година, е продължение на хоръра с Даниел Радклиф от 2012 г. и пренася действието напред във времето - през Втората световна война група ученици, заедно с директорката Джийн Хог и младата учителка Ева Паркинс, се евакуират от Лондон и пристигат в запустялото селце Критин Гифорд.

Докато търсят убежище от войната, присъствието им привлича отмъстителна сила - Жената в черно, преследвала това място в продължение на десетилетия...

Като бонус към хорърите в кината този октомври в САЩ тръгна и петият сезон на US сериала "Зловеща семейна история", у нас по Фокс. Подзаглавието на новите епизоди е "Хотел", а към актьорския състав се присъедини дори Лейди Гага в ролята на Графинята - кръвопиещата собственичка на зловещо-загадъчния хотел "Кортес" в Лос Анджелис, който привлича вниманието на следовател от отдел "Убийства".

Джесика Ланг вече не е в актьорския състав, но остават Ема Робъртс, Сара Полсън, Кати Бейтс, Анджела Басет, Клоуи Севини, Уес Бентли, Мат Боумър, а сред новите имена е супермоделът Наоми Кембъл.