Светът е изправен пред парадокса, че системите за охлаждане усилват глобалното затопляне

До края на века консумацията на електроенергия само за използването на климатици ще се увеличи 33 пъти. За това предупреждават от британския в. "Гардиън", вземайки предвид нарастващите доходи и бързите темпове на урбанизация в бързо развиващия се свят и рекордния ръст в търсенето на климатици и хладилни системи.

За да охлаждат сградите си, САЩ използва такова количество ток, колкото е цялото потребление на Африка, а в Китай и Индия догонват тази тенденция с бързи темпове. До средата на този век човечеството ще използва повече електроенергия за разхлаждане вместо за отопление. 

Фактът, че за охлаждането на сградите или за съхранението на храните се използват предимно изкопаеми горива, може да изиграе лоша шега на амбициозните цели пред новото историческо споразумение за въглеродните емисии, с което завърши конференцията в Париж по проблемите на климата по-рано този месец. Сега правителствата и учените трябва да справят с ново, изпълнено с ирония предизвикателство: използването на системи за охлаждане прави планетата по-гореща, прогнозира изданието. 

Виж още: Да спасим света в 35 лесни стъпки

Въпреки че са сравнително нова придобивка за човечеството, климатиците и хладилниците вече са неразделна част от бита на хората през XXI век, особено в развитите икономики. Хората все по-често предпочитат климатици, за да направят домовете, офисите и автомобилите си по-удобни. 

Освен това по-голямата част от хранителните продукти се съхраняват в хладилници и фризери, а лекарствата и ваксините също трябва да се съхраняват охладени. Освен това без системи за охлаждане базите данни, включително и интернет, ще се сринат за няколко минути. 

Виж още: Войната за климатика - колко градуса е оптималната температура за работа

Един от основните проблеми с климатиците и хладилниците е, че все още работят на принципа на стара технология, използваща флуиди, най-често хлорофлуорокарбони, които отнемат и освобождават топлината. Този процес е съпътстван и от голяма консумация на ток. 

Според данни на ЕС през следващите 15 години енергията, използвана за охлаждане на сградите в Европа, вероятно ще нарасне с цели 72%, докато енергията за отопление ще спадне с 30%. В САЩ 87% от сградите вече са климатизирани, а прогнозите сочат, че тази тенденция ще продължи и в развиващите се икономики. 

Изследвания на холандската Агенция за екологична оценка също сочат, че към 2060 г. потреблението на енергия за охлаждане в световен мащаб ще надмине потреблението за отопление. 

Виж още: Ужас! Пълнеем и от климатика

Неприятният факт е, че климатиците и хладилниците са особено опасни за околната среда, защото при производствения процес се използват изкопаеми горива, а впоследствие охлаждащите агенти в тях водят до образуването на парникови газове, които могат да бъдат до 4000 пъти по-мощни от въглеродния диоксид. 

Това е особено важно съдейки по прогнозите, че към 2050 г. населението на Земята ще бъде 9 милиарда души. Според Организацията по прехрана и земеделие към ООН щом това стане факт, търсенето на храни ще се увеличи с 50%. Това означава, че човечеството ще се нуждае от все повече и по-мощни хладилни системи.

Източник: "Гардиън", economic.bg