Новата организация "Руско ученическо движение" ще е по модела на съветската пионерска организация

В Русия връщат пионерската организация. Президентът Владимир Путин е подписал указ, с който се създава  детско-юношеска организация "Руско ученическо движение", става ясно от публикуване на документа на сайта на Кремъл.

В същността си новата структура ще представлява нещо подобно на пионерската организация по време на СССР, пишат руските медии.

В указа е заявено, че основната цел на тази организация е да усъвършенства държавната политика по възпитание на децата и да насърчава развитието на ценности, "характерни за руското общество".

Със създаването и развитието на новата детско-юношеска организация ще се занимава Федералната агенция по въпросите на младежта "Росмолодежь".

До края на март 2016 г. руското правителство трябва да изготви списък с имоти, които ще бъдат предадени на организацията.

Като пионерчетата или не точно

Идеята отдавна е подкрепена и от руския министър на образованието и науката Дмитрий Ливанов, според който "съветските пионери и октомврийчета, както и комсомолците са изпълнили своята задача в обществото".

Пред руската агенция "Интерфакс" Ливанов коментира, че при създаването си "Руското ученическо движение" трябва да се съобрази с опита на пионерското и комсомолското движение от времето на СССР.

Междувременно от синдиката на работещите в сферата на образованието "Учител" пък са на мнение, че не може да се прави аналог с пионерските организации от миналото, тъй като те са основани по идеологически съображения.

Първите пионерски отряди са създадени през 1922 г. от Ленин. В тях влизат ученици на възраст между 9 и 14 години, а основната им задача е да възпитават подрастващите в духа на комунистическите ценности и в каузата на СССР. През 1991 г. пионерското движение престава да съществува.