За втора поредна година в ЕС се отбелязва денят на експушача

Денят на експушача се отбелязва за втора поредна година в Брюксел. Тази година датата е 30 октомври - празник за всички от Стария континент, успели да откажат тютюнопушенето.

Кампанията на Европейската комисия "Експушачите са непобедими" (Exsmokers.eu) започна през 2011 г. с цел да помогне на младите хора в Европа - на възраст между 24 и 35 години - да се откажат от тютюнопушенето, като представя многото позитиви на живота без тютюнев дим: по-добро здраве и благосъстояние, повече финансови средства на разположение и като цяло - много по-качествен начин на живот.

Всички регистрирани в онлайн платформата iCoach могат да отпразнуват своите постижения в борбата с цигарите, като "запалят" своя виртуален "бенгалски огън" и го поставят на дигиталната карта на Европа, представяна днес в Брюксел от еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витиняс Андрюкайтис, който коментира:

"Като кардиохирург съм виждал отблизо ужасните поражения от тютюнопушенето. Двама от моите братя починаха вследствие на заболявания, свързани с прекомерната употреба на тютюн. Никога няма да забравя страданието през което те преминаха. Употребата на тютюн е свързана със 700 хил. смъртни случаи в Европа, които е можело да бъдат избегнати."

Той отправя и поздрав към хилядите бивши пушачи в Европа - вдъхновение за онези, които все още се опитват да откажат цигарите.

Обновената версия на iCoach 2015 беше представена през февруари и досега вече има регистрирани над 26 хил. нови потребители, които ползват безплатната дигитална платформа, за да се откажат от тютюнопушенето. От първоначалното й представяне през 2011 г. насам 36% от всички регистрирани са отказали цигарите още в първите три месеца. Техните постижения могат да бъдат пресметнати като спестени средства на стойност 262 млн. евро.

"Трябва да сме реалисти, че не можем да променим данните на България за разпространението на тютюнопушенето. Дори след налагане на забрани и административни мерки ще са необходими още години работа, за да се променят нагласите за тютюнопушенето. Всяка година през май и ноември Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции провеждат национални кампании за ограничаване на тютюнопушенето. Смятам, че именно чрез комплексни инициативи можем да променим съзнание, поведение и отношение към тютюнопушенето", отбелязва по повод днешния ден главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и позира за снимка с фланелка "Експушачите са неудържими".

От изключително голямо значение е отказването от тютюнопушене, защото то е главен фактор при предпазването от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) - коварното заболяване, което може да бъде контролирано, но не и напълно излекувано, казва и главният секретар на Европейското дружество по белодробни болести Катерина Хартман и пояснява:

"Спирането на цигарите е от първостепенно значение при лечението на ХОББ. Отказването от тютюнопушене трябва да бъде окуражавано и подкрепяно, без значение от възрастта на пушачите и от времето, през което е продължило тютюнопушенето... Ние поощряваме тази инициатива на Европейската комисия, като смятаме, че това може да спре развитието на болестта ХОББ, за която се смята, че до 2030 г. ще се превърне в третата в световен мащаб болест, причиняваща смърт, според Световната здравна организация."

Потребителите на iCoach могат да споделят в снимки своя здравословен начин на живот в "Туитър" и "Инстаграм".