Лагерът във "Враждебна" очаква първите бежанци, които трябва да дойдат в България по квотното разпределение на ЕС

Бежанците от Гърция и Италия нямат желание да се местят в България. Властите в двете страни имат трудности да намерят желаещи сред регистрираните там бежанци, които да бъдат преместени доброволно в България. 

Бойкот на плана

В момента бежанският център в столичния кв. "Враждебна" е свободен и се очакват първите чужденци, които да бъдат регистрирани у нас, пише "Сега", позовавайки се на източници от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

В общежитието във "Враждебна" трябва да бъдат настанени 300 души от общо 1549, които България трябва да приеме до края на 2016 г., съгласно приетия от Европейския съюз план за разселване на търсещите убежище в Европа. 

Първите 500 трябва да дойдат до края на годината, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова. Поради слабия интерес обаче, броят им е бил намален. За всеки пристигнал агенцията ще получи по 6 хил. евро.

Причината за липса на интерес към преместванията обаче не е заради лошите условия у нас, а заради бойкот на плана на ЕС от страна на имигрантите. Според източници от ДАБ те отказвали да ходят отидат дори в Австрия и Швеция. Почти всички се стремят към Германия, което обрича европейския план на провал.

Бежанците в България

В момента агенцията за бежанците може да си позволи лукса да държи лагера във "Враждебна" празен, защото много от настанените в различни бази вече са напуснали страната. В момента капацитетът на лагерите е запълнен на едва 27%. За сравнение - преди месец запълването беше 48%, а през август - 67%. Прогресивното опразване на общежитията очевидно е част от щурма към Западна Европа.

Сега в цялата страна са настанени общо 1366 чужденци, показват най-новите данни на агенцията. В Харманли има 636 души при капацитет от 2710. В общежитието в столичния кв. "Военна рампа" са настанени 104 души, в Пъстрогор - 166, в с. Баня - 30, а в кв. "Овча купел" - 730. 

Виж още: Започва разселването на бежанците по квоти

Обяснението за рязкото намаление е, че всички регистрирани напускат България, независимо дали са получили бежански статут, или чакат края на процедурата.

Статистиката на агенцията показва, че през септември са били регистрирани 2074 души от 20 държави, а статут е бил предоставен само на 433-ма. Сравнено с данните през другите месеци, има леко увеличение на потърсилите закрила. Това означава, че очакваната голяма вълна през студените месеци минава транзит през България.

Източник: в. "Сега"