Присъдата на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси беше намалена на три години условно с петгодишен изпитателен срок

Скандалният бивш председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов няма да лежи в затвора. 

Това стана ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС), което намалява ефективната присъда на Златанов. Така вместо три години и шест месеца ефективна присъда, Златанов получава три години условно с петгодишен изпитателен срок по обвинението за неправилно администриране на преписки в комисията.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Мотиви на съда

Върховните съдии Юрий Кръстев, Биляна Чочева и Галина Захарова мотивират решението си с чистото съдебно минало на подсъдимия, както и с обстоятелството, че извършеното от него длъжностно престъпление засяга само "два отделни случая, отнася се до не толкова съществени функции на ръководителя, като поведението му не е довело до настъпване на тежки последици, а само до поставяне в опасност на обществените отношения - намаляване на общественото доверие и като цяло авторитета на тази институция".

"Макар ВКС да се съгласява, че естеството на длъжността на дееца като председател на КПУКИ, мястото на тази институция в структурата на държавната администрация и важността на специфичните й функции за контрол за конфликт на интереси на лица, заемащи отговорни постове в държавата, определят обществената опасност на деянието в по-висока норма, то третирането на всяко едно от тези обстоятелства като отегчаващо е явно неоправдано", се казва още в окончателното съдебно решение по казуса, цитирано от сайта "Съдебни репортажи".

Виж още: Спряха разследването за тефтерчетата на Златанов

На 3 април миналата година Филип Златанов бе осъден от Софийския градски съд на три години и шест месеца затвор. През декември 2014 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдата му.

Златанов беше осъден заради непубликуването на информация за проверка за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за неуведомяването на бившата заместник-шефка на Комисията за финансов надзор и бивш президентски съветник Димана Ранкова, че срещу нея има решение за конфликт на интереси.

Тефтерчето 

Относно скандалното му тефтерче, в което имаше имаше инициали, съвпадащи с имена на действащи политици, указания как да се действа по различни преписки за конфликт на интереси, през март месец тази година Златанов каза пред съда, че това са "цитати от негови телефонни разговори, включително и с политици, както и цитати от преписки, които му били направили впечатление". Той обаче отказа да отговори пред медиите с кого е говорил по телефона, както и за кого се отнасят изразите "да се оправи" и "да се удари". Той обаче категорично отрича това да са били поръчки, които той е трябвало да изпълни.

Източник: Mediapool, OFFnews, "Правен свят"