А в извънработно време му прибави и ром - по рецепта от Kulinaria.bg

Любимата напитка на императора на ацтеките Монтесума се наричала "чоколатъл". Според европейските хроникьори владетелят пиел "само чоколатъл, смесван с ванилия и други подправки, гъст като мед, който бавно се топял в устата му". Дневната му доза достигала 50 купички...

Топлият шоколад е първият досег на европейците с какаовите сладости. В Испания, където го докарал конкистадорът Ернан Кортес през XVI в., заменили пипера от индианската рецепта със захар, за да го нагодят към местните вкусове.

Във Франция модата била пренесена през XVII в. от инфантите Ана Австрийска и Мария-Тереза Испанска, омъжени съответно за Луи XII и Луи XIV... Към средата на века в Англия започнали да предлагат шоколадовата напитка в чайните, а в Германия я продавали в аптеките като общоукрепително средство.

Едва в началото на XIX в. в Швейцария бил открит начин шоколадът да се втвърди и да придобие днешния си вид. Горещото какао обаче продължава да ни е любимо, особено в хладните вечери.

Класическият начин да си го приготвите е, като разбъркате 2 чаени лъжички какао със същото количество захар и малко гореща вода, докато се получи еднородна маса, която на тънка струйка се прибавя към вряща вода (в количество за една чаша) и се сваля от огъня, когато кипне.

Ето и една друга рецепта от Kulinaria.bg, за да се стоплите в есенния студ (но в извънработно време!).

Топъл шоколад с ром 

Продукти за две порции: 8 с.л. какао и 1 ч.л. за поръсване,1 блокче шоколад - млечен или с вкус по избор, 2 ч.л. нескафе, 500 мл прясно мляко, 40 мл ром, пудра захар на вкус.

Начин на приготвяне: В подходящ съд смесваме какаото, кафето, захарта и прясното мляко. След като заври, снемаме от котлона и разбърквайки, прибавяме рома. Преди сервиране слагаме блокчето шоколад и гарнираме с лъжицата какао.

Виж още в Kulinaria.bg: Няколко причини да пием горещ шоколад

Източник: Kulinaria.bg