Въпросът кой стои зад инициалите в тефтерите най-вероятно ще остане без отговор

Прокуратурата е спряла миналата седмица разследването на скандалните тефтерчета на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси - Филип Златанов, предаде "Дневник".

След като преди около година тефтерите изчезнаха безследно от колата на вещото лице Стефан Бенчев, който трябваше да им направи графологична експертиза, разследването е прекратено. 

Малко след самото изчезване стана ясно, че в тефтера са фигурирали и инициалите Д.П., които са били преправени на 10.

Делото започна в началото на юли 2013 г. със силен обществен интерес, след като прокуратурата прожектира извадки от бележниците на Златанов и обяви, че комисията е превърната в бухалка.

Впоследствие обаче случаят бе разделен на две, като едното обвинение е срещу Златанов за неизпълнение на служебните задължения на Златанов, но само за три преференциално задвижени от него преписки. Като доказателства по делото не са предоставени тефтерите, а техни заверени копия.

По това дело Златанов беше осъден на две инстанции на три години и половина затвор. Един от съдиите от апелативния съд - Иван Стойчев беше с особено мнение, силно критично към действията на прокуратурата.

Той обяви, че "съдът трябва да повярва в седем случайности, за да изключи версията за манипулация, която би могла да преследва най-различни цели".

Виж още: Цацаров: Д.П. винаги ще има

От март във Върховния касационен съд отлежава и се бави окончателното решение по този случай.

По отделено разследване, което трябва да установи кой точно стои зад иницидалите, през есента на миналата година, прокуратурата решава да назначи експертиза, за да провери дали това е почеркът на Златанов, дали записките му са били направени под натиск.

Така тефтерите се оказват у вещото лице Стефан Бенчев и през ноември 2014 г. изчезват при странни обстоятелства от колата му. Прокуратурата тогава назначи проверка за действията на разследващите по случая, но през февруари тази година не откри виновни.

Източник: "Дневник"