Нарушения от страна на следователя, загубил тефтерчетата, няма

Отговорни длъжностни от столичното следствие за изчезването на прословутите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов няма. Това е показала проверката, разпоредена от градския прокурор Христо Динев, пише в. "24 часа".

Без виновни

Проверката беше назначена, след като през ноември двете тефтерчета - черно и бордо, бяха откраднати от колата на вещото лице Стефан Бенчев.

Самият Златанов беше осъден месец и половина по-късно на три години и половина лишаване от свобода от Софийският апелативен съд. Той бе осъден за това, че не е публикувал на страницата на комисията сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и не е качил решение срещу бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова.

Нарушения от страна на следователя няма

От прокуратурата обясниха, че при проверката не са открити нарушения от страна на следователя или други длъжностни лица по съхранението или предаването на веществените доказателства.

Още при изчезването на тефтерчетата обаче се разбра, че няма правила за приемането и предаването на писмени доказателства.

Виж още: Отново скандал с тефтерчето на Златанов, липсват страници от него

Тефтерчетата на Златанов, в които той си записвал указания на властта кой да бъде "ударен" и кой "оправен", изчезнаха от колата на вещото лице Стефан Бенчев на 5 ноември. Той ги взел със себе си в дома си, за да им прави графологична експертиза по друго дело срещу Златанов. Бенчев подал сигнал за кражбата на следващия ден, но не казал, че в чантата му е имало важни доказателства.