Шефът на Съюза на българските артисти се извини на колегите си за създаденото напрежение

"Тези дни мислех много защо се създаде това напрежение в цялата гилдия. И открих причината в себе си. Затова искам да изляза с лично обръщение - от мое име и от името на целия управителен съвет на Съюза на артистите. Искам да се извиня на всички колеги, които са се почувствали уплашени и притеснени, наранени или обидени от моето непремерено изказване в Смолян, което като думи, извадени от контекста, звучи наистина стряскащо".

Това заяви председателят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев в интервю за "Love Theater", във връзка с думите си в Смолян, с които той намекна, че държавата не може да храни всички държавни театри и на тези сцени, които са на загуба, се дава последен шанс с изчистването на дълговете им от страна на Министерството на културата.

Позицията му предизвика много остра реакция сред гилдията, като много артисти и театри в страната поискаха оставката му от поста председател на САБ.

"Смятам, че е правилно, съвестта ми така го диктува, че трябва да се извиня на всички колеги и да ги уверя, че никой никога не е мислил, а и аз самият никога не съм мислил за това, че трябва да се закриват театри", допълва той.

Мутафчиев заявява още, че никога не е бил партийно принадлежен, ами винаги се е стремял да помага на артисти, като заяви, че именно САБ е отговорен дефицитът от 3 милиона лева на няколкото задлъжнели сцени да бъде покрит от държавата. Той даде и друг пример - с договореното от 1 април увеличение на заплатите на колегите му с 12%, но само ако са членовете на САБ.

"Уставът ни задължава първо да се погрижим за членовете на синдикалната организация, която представляваме. Но не е вярно, че на останалите не могат да се вдигнат заплатите! За първи път от толкова години в нашия сектор има браншово споразумение с държавата и работодателите, на базата на което във всеки един отделен театър се подписват колективни трудови договори с работателя и който желае може да се присъедини към колективния договор, което значи, че условията договорени в този договор ще важат и за него, дори да не е член на САБ. На базата на това - вече имаме върнати работници от съда, неправомерно уволнени. Т.е. при едно присъединяване на тези хора към колективния трудов договор, за тях ще важи и увеличението на заплатите", коментира актьорът.

Интервю: Христо Мутафчиев: Славата не е нещо, което се консумира като баничка или торта​

По негови думи Министерството на културата трябва да промени подхода си към театрите в страната, като вместо да има една обща политика, трябва да си изгради индивидуална спрямо всяка сцена, тъй като навсякъде проблемите са различни.

"Във Варна, например, им е ниска субсидията, а те са и опера, и театър. Те не могат да се справят и субсидията им трябва да се увеличи с 1 левче. Сметката, която е в момента, трябва да се раздели на две, да речем. Едната да е за опера, другата - за театър. Тази, която е за опера да се финансира по субсидията за опера. Сметката, която захранва театъра, да се финансира по субсидията, която трябва да е за театъра, защото са различни. В един град като Враца, да речем, проблемът е демографски - няма хора, които да ходят на театър. В друг град - Кърджали, проблемът е ниската покупателна способност на населението в региона", заявява Мутафчиев.

"Да се разгледа всеки един театър поотделно и да се види как може да се реагира за него. Защото има театри по граничните райони, където трябва да има държавна политика - да се отпускат повече пари за български заглавия например, да се даде възможност тези театри да пътуват, за да могат да захранват целия регион с българска култура", отбелязва още той.

Накрая Мутафчиев обещава, че САБ няма да допусне поправки в закона, които да не са приети от гилдията, нито пък ще позволи съкращения в театрите поради лоша методика или лош ангажимент на държавата към театрите.

Източник: "Love Theater"