Според тях Мутафчиев работи в ущърб на достойнството на театралната гилдия

Трупата на Народния театър "Иван Вазов" поиска оставката на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

"Подтикнати сме да изразим своето становище поради системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия председател. Уроненият авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите ѝ гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси". 

Това се казва в позиция на актьорската гилдия от Народния театър, подписана от 72-ма души.

Тя е във връзка с изразеното отношение на Христо Мутафчиев относно мерките, предприети от Министерството на културата за редица български театрално-сценични институти през месец февруари тази година.

Преди дни председателят на Съюза заяви, че държавата не може да храни всички държавни театри и на тези сцени, които са на загуба, сега се дава последен шанс. Ако през годината те не покажат добри финансови резултати, държавата ще поеме управлението на театрите, но в тях няма да се поддържат постоянни трупи. 

Виж още: Трупата на Народния театър заплаши с оставка, ако Бинев остане​

"Водени сме от твърдото си убеждение, че Съюз на артистите в България трябва да съществува и той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качествено развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата, да възвърне доверието у своите членове и облика си на професионална организация. Защото такъв съюз е conditio sine qua non за съвременна европейска България и бъдещето развитие на изкуството у нас. Поради тези причини ние, колективът на Народния театър "Иван Вазов", изискваме г-н Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателския пост на Съюза на артистите в България", се казва в позицията.

Актьорите цитират и част от Устава на САБ, където се казва, че САБ е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове при спазване на принципите за автономност, професионализъм, прозрачност в работата на ръководните органи" - поведението на г-н Мутафчиев е подчертано политически непотистко и в разрез с волята на членовете, ако въобще такава воля е изявена предвид незначителната членска маса на САБ днес.

Според тях Мутафчиев работи в ущърб на достойнството на театралната гилдия и против издигане на престижа на изкуството в българското общество, "като чрез тези си действия насажда негативен образ на гилдията в публичното пространство". 

Интервю: Христо Мутафчиев: Славата не е нещо, което се консумира като баничка или торта​

Освен че нищо от горепосоченото в Устава на САБ не се случва, г-н Мутафчиев успя да сведе членската маса на Съюза, да се разбира - легитимната представителност на съсловието пред обществото, до тесен кръг свои съмишленици, допълват още подписалите се в позицията.