Мюзикълът с песни на АББА, поставен на български от акад. Пламен Карталов, имаше премиера в Софийската опера и на фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик, а през септември се завръща на сцена с поредица предсезонни спектакли

Ники Сотиров, Орлин Горанов, Влади Михайлов (пял на Евровизия с Поли Генова, Кристиан Костов и "Екуинокс"), Деница Шопова Силвана Пръвчева и Симеон Владов са сред звездните имена в актьорския състав на мюзикъла Mamma Mia! (mamma-mia.bg), който тази седмица беше представен премиерно на български в Софийската опера и балет и предизвика фурор сред публиката.

Поради огромния интерес към петте вечерни и двете дневни премиерни представления в столицата и четирите дати на летния фестивал "Опера на върховете" в Белоградчик, разпродадени напълно, бяха анонсирани седем извънредни спектакъла: от 19 ч. на 12, 13, 14, 15, 16 и 18 септември и от 14 ч. на 16 септември. Предвиждат се и гастроли в страната.

Откритието на Музикалния театър "Стефан Македонски" Весела Делчева (31), чийто глас е познат и от дублажа на детски филми и анимации, е солистка в главната роля - на младата Софи, която кани на сватбата си своите трима предполагаеми бащи.

На българската Аманда Сийфрайд партнират Людмила Козарева и Еделина Кънева. Двете се редуват като майка й Дона Шеридан, в която за филмовата екранизация се превъплъти рекордьорката по актьорски номинации за "Оскар" Мерил Стрийп.

Виж още: Песните на АББА, които звучат в мюзикъла Mamma Mia!

Хитовият мюзикъл с песните на АББА е поставен у нас от акад. Пламен Карталов, с оригиналната хореография на Риолина Топалова, костюми от Християна Михалева и сценография от Нела Стоянова. Знаменитият оперен режисьор е получил правата да направи изцяло своя сценична версия, която не копира оригиналната постановка на лондонския Уест Енд от 1999 г.

Директорът на националната опера има опит в жанра на мюзикълите с "Цигулар на покрива" и неотдавнашния "Булевардът на залеза" в Музикалния театър, където за следващия сезон готви друг от хитовете на сър Андрю Лойд Уебър, "Фантомът на операта". Той обаче признава, че без Весела Делчева не би се захванал с реализацията на българския Mamma Mia!

Наред с най-трудните за интерпретация произведения на големите майстори, насочeни към изтънчения вкус на оперните ценители у нас и гости, специално пристигащи от цял свят за спектаклите ни, мислим и за нова и най-широка публика, която без страх и необременена от притеснение, с любопитство и любезно поканена, спокойно да влезе в оперния храм, обяснява постановчикът на българския "Пръстен на нибелунга".

Мюзикълът Mamma Mia! е игран в повече от 40 страни на пет континента, между които Белгия, Гърция, Япония, Нова Зеландия, Южна Африка и Обединените арабски емирства. Преведен е на 15 езика, между които немски, японски, испански, датски, френски и китайски. Първата постановка, която не е на английски език, има своята премиера в Хамбург, Германия, на 3 ноември 2002 г.

Либретото на Катрин Джонсън (по идея на Джуди Креймър) ни пренася в идиличната атмосфера на гръцки остров, където около една предстояща сватба се завихрят мелодраматични събития... 

В този романтично-комедиен сюжет са вплетени хитове на АББА като Super Trouper, Dancing Queen, Knowing Me, Knowing You, Take a Chance on Me, Thank You for the Music, Money, Money, Money, The Winner Takes It All, Voulez-Vous и SOS, създадени от тандема Бени Андершон и Бьорн Улвеус (някои и със съдействието на Стиг Андерсон).

Като изрично условие за постановката у нас те звучат на български, като смисълът на текстовете им е запазен, а заслугата за това е филмовата преводачка Милена Боринова. Талантливите артисти - оперни, оперетни, джаз и поп певци, драматични актьори, дори балетисти - пеят и танцуват едновременно под акомпанимента на 9-членен бенд с диригент Светослав Лазаров.

Влади Михайлов, Орлин Горанов и Кирил Иванов се редуват в ролята на архитекта Сам Кармайкъл, която във филмите е поверена на бившия Джеймс Бонд от поредицата за агент 007 Пиърс Броснан.

Писателят пътешественик Бил Остин, който в екранизацията е швед, носи фамилия Андерсон и се играе от Стелан Скарсгаард, в българската версия са Ники Сотиров и Александър Георгиев. В банкера Хари Брайт (Колин Фърт) се превъплъщават Николай Павлов и Симеон Владов.

Радослав Владимиров и Денко Проданов са младоженецът Скай, който се изпълнява от Доминик Купър (младия Хауърд Старк в "Капитан Америка: Първия отмъстител" и сериала "Агент Картър").

Приятелките на Дона - и нейни беквокалистки в групата им Donna and the Dynamos - Роузи (Джули Уолтърс) и Таня (Кристин Барански) се играят съответно от Деница Шопова / Силвана Пръвчева и Яница Маслинкова / Елена Стоянова.

В поддържащи роли като младите приятели на младоженците са още: Боян Арсов, Живко Симеонов и Калин Душков (Пепър), Георги Джанов и Никола Попов (Еди), Йоана Кулева, Марина Драгомирецкая и Боряна Йорданова (Али), Цветелина Коцева, Сандра Петрова и Памела Пандова (Лиса).

Виж още: АББА някога, днес и в последното си видео

2018-а спокойно може да се нарече "годината на АББА" - неотдавна шведската група обяви, че записва нови песни, от този петък по кината е "Mamma Mia! 2: Отново заедно", едновременно продължение и предистория на екранизацията от 2008 г.

Видео: Баба миа! Шер пее АББА

Сред новите попълнения в актьорския състав са попзвездата Шер, отпразнувала 72-рия си рожден ден през май, Анди Гарсия и още няколко млади имена начело с Джеръми Ървайн ("Боен кон") и Лили Джеймс ("Пепеляшка"), която изпълнява повечето песни, вкл. недотам популярната When I Kissed the Teacher от 1976 г.

От сцената и екрана звучат и други парчета на шведския квартет, който за десетилетието на своето съществуване, 1972-82 г., оставя осем дългосвирещи албума и десетки хит-сингли.