Мюзикълът на сър Андрю Лойд Уебър по едноименния холивудски филм от 1950 г. е поставен у нас за първи път от акад. Пламен Карталов

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов заема постановъчния си талант на Музикалния театър, където на 27, 28 и 29 януари е българската премиера на мюзикъла "Булевардът на залеза".

Това не е първото заглавие на британския композитор сър Андрю Лойд Уебър, което се играе у нас - на български вече са звучали негови култови произведения като "Исус Христос суперзвезда", "Евита" и "Котките".

"Сънсет булевард", по либретото на Дон Блек и Кристофър Хамптън, е негова по-късна творба, чиято премиера е на лондонския Уест Енд през 1993-та. След това е поставен на Бродуей и печели три награди "Тони", вкл. за мюзикъл на годината.

Сюжетът се придържа към филмовия оригинал от 1950 г., заснет от Били Уайлдър с Глория Суонсън в главната роля, Черно-белият филм, с 11 номинации за "Оскар" и три статуетки, проследява драмата на холивудските звезди на границата между две епохи - немия филм и звуковото кино.

Главните герои са неуспелият сценарист Джо Гилис и все по-избледняващата холивудска звезда Норма Дезмънд. Той мечтае да напише сценария на живота си, а тя - да се върне триумфално на екрана. Пътищата им се пресичат и актрисата въвлича мъжа във фантазиите си.

Маестро Карталов обяснява, че се е придържал към кинематографичния жанр "филм ноар", и определя постановката си като "трилър мюзикъл".

"Прекрасни са сцените на главните герои, истински живи хора, с трепет, страст и безконтролна енергия на емоциите си, но тук е и объркаността в отношенията им - изпълнени с възбуда от недоизказаност, тревога и опъващи нервите им постъпки", коментира оперният режисьор, който се завръща към мюзикъла 23 години след постановката си на "Цигулар на покрива".

Преводът на либретото е дело на режисьора Живко Ботев, а поетичният текст - на Живка Шопова. Сценографията е на Иван Савов и арх. Слава Савова, а художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова.

В българската премиера участват: Калина Ангелова, Деница Шопова, Иван Гатев, Денко Проданов, Иван Панев, Христо Сарафов, Весела Делчева, Илона Иванова, Николай Борисов, Емил Митрополитски, Тодор Велков, Александър Панайотов, Владимир Грудков, Лъчезар Лазаров, Александър Василев, Румен Григоров, Станимира Василева, Юлия Маринова, Ралица Анкова, Весна Тодорова, Таня Астарджиева, Ася Цветанова, оркестър, хор и балет на Музикалния театър.

Най-известната актриса, изпълнявала главната роля в мюзикъла, е Глен Клоуз. Тя пее арията си As If We Never Said Goodbye и в лондонската "Ройъл Албърт хол", за юбилейното честване на сър Андрю Лойд Уебър през 1998 г.